tiistai 5. heinäkuuta 2016

Avoimet ovet eli rajat on auki Euroopan Unionissa

Rajat auki. Eurooppa on vapaan liikkuvuuden maanosa. Sen tuo Euroopan Unioni . Shengen alue kuten kaikkialla EU sisällä liikkuminne on vapaata. Passintarkastuksia on silloin tällöin, kun esim Tulli Suomessa ottaa joitain epäiltyjä tarkastukseen.

Vapaa liikkuvuus on hyvä. Nyt vain kaksi viime vuotta on ollut henkeä salpaava. Niin Turkista kuin Syyriasta sekä Libyan, Tunisian kautta on Eurooppaan yrittänyt ja saavuttanut päämäärän satoja tuhansia pakolaisia. He ovat lähteneet pakoon kotimaansa hankalia olosuhteita ja suurelta osin sotaa pakoon. pelkona on oman hengen menettäminen nuorena esim sodassa tai kapinassa. Näin vuodet ovat tuoneet Suomeenkin yli 30 000 pakolaista matkustaen läpi Euroopan. Mittava määrä pakolaisia on tullut Turkin; Kreikan kautta Serbian ja Kroatian kautta Unkariin Itävaltaa ja sieltä Saksaan ja Suomeen.  Ruotsi ja Tanska ottivat välistä oman joukkonsa mutta monella oli päämääränä Suomi. Suomi pieni Pohjolan valtio. Kylmissä olosuhteissa jonka sosiaaliturva auttaa ihmisiä eteenpäin elämässä. Tää tarina on ollut heillä kuulolla.

Sinällään vapaa liikkuvuus ja ulkomaisten tulo Suomeen ei ole niin väärin mutta kun massa joukkona tulee tänne odottamaan turvapaikkaa. Sen turvin saa jäädä maahan ja yrittää saada oleskelulupaa ja työlupaa itselleen.  Näin on yksi ulkomaalainen suomalaisen sosiaaliturvan piirissä.

Tääkään ei ole niin paha juttu. Tässä hankaluuden tekee se, että Suomessa on itsestään jo henkilöitä, joilla on vaikeuksia elämisessä. On työttömyyttä, rahattomuutta ja sosiaalisen elämän puutetta. Meillä kun on yli puolet työikäisistä yksieläjiä. Osa tekee pienipalkkaista työtä ja osa on työttömänä. Rahaa menee heidän auttamiseen eikä työnantajat ole halukkaita auttamaan yhtään enempää kuin haluavat. Työtä on rajallisesti ja sitä ei kaikille riitä. Kun rahaa ei ole omien autettavien kustantamiseen, niin miten sitte maahantulijoille. Näistä maahantulijoista tulee jossain vaiheessa maahanmuuttajia. Tällöin he tarvivat työtä toimeentulonsa eteen.

Kun on oman maan työttömät ja maahanmuuttaja työttömät etsmässä samoja työpaikkoja. Työnhakijoita on siten enemmän kuin olisi ilman pakolaistulvaa. Sosiaaliturvaa maksetaan sitten samalla tavalla alkuperäisille suomalaisille kuin maahanmuutajille. Valtion ja kuntien  budjetti on rajallinen. Joku jää aina ilman. Minusta tää ulosjääjä on suomalainen, joka on käynyt koulun ja opiskellut ammatin itselleen alistuen TE-keskuksen palvelujen piiriin. Näin hän joka teki töitä tutkinnon eteen onkin roskasakkia. Valkoista roskaväkeä. Ei ulkolaista roskaväkeä, kuten suurin osa maahanmuutajista.

En vastusta maahanmuuttoa, enkä pakolaisten ottamista. Me ei voida sille mitään. Ihmisten liikkuvuus on maailmalaajuista. Sitä tapahtuu koko ajan. On työperäistä maahanmuuttoa sekä turismiin perustuvaa matkustamista. Minusta maailmaa pitää nähdä ja siihen on annettava mahdolisuus. Kun homma lähtee lapsesta kuten tällä hetkellä. Homma ei olekaan ymmärrettävää. Joudumme jakamaan hyvinvointiamme ulkoisen muuttamisen takia ja kuka on halukas luopumaan omastaan. Ei kukaan.

Suomalainen yhteiskunta on mennyt siihen pisteeseen, että täällä on enää voittajia ja häviäjiä. Itsekin olen jäänyt häviäjien puolelle ja olen joutunut luopumaan omasta hyvinvoinnista. Suomessa ei enää työtä tekemällä saavuta hyvinvointia. Kaikki edut, joita monella hyvinvoivalla on, minulla ei ole. Nyt maahan on tullut ja tulee uutta kansalaista, joka on otettava yhteiskuntaan matkaan. Heitä ei jätetä yksin. Moni suomalainen on jätetty. Se on monen kohtalo. Ystäväpiiri auttaa mutta ystäviä on kaikenlaisia. Kaikkien kanssa ei halua olla ja siten myös yksinolo on tuttu ympäristö. Harrastuksien kautta löytää itselleen jokseenkin suvaitsevaa elämää.

Suomi on köyhä maa jolla on teollisuutta, kaupankäntiä ja vientiä. Raukat on lähteneet merten taa. Me jääneet olemme perineet maan, joka ei ole kaikille yhtä hyvä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti