tiistai 5. heinäkuuta 2016

Helsinki sigthseeing

Päivällä olin Helsingin edustalla olevalla sighseeing risteilyllä. Matka kesti vajaa 1/½ tuntia. Tämä lautta kiersi ensin Suomenlinnan tältä puolen käyden mutkan Uunisaaaren ja Harakan ympärillä. Käyden kääntymässä lähellä Länsisatamaa ja Helsingin telakan palaten sitten takasi samaa väylää.

Siinä kerrattiin Suomen historiaa jo 1600 alun puolelta. Historiaan liittyen oliko jo tuohon aikaan Merisataman edustalla Kaivopuiston edustalla mattolaituri. Yhdeksi nähtävyydeksi oli irrotettu tämä paikallinen matonpesulaituri. Se selvitettiin sekä suomeksi  että englanniksi ja näytti osalla turisteista olevan vielä omalla kielellä käännetty. Matot voi jättää laiturille kuivumaan ilman, että tarvii pelätä niiden varastamista. Kahvila Mattolaiturin terassi sijaitsee ihan laiturin kupeessa. Silminnäkijöitä taitaa olla.

Matka jatkui ja tässä kierrettiin sitten takasin Suomenlinnaan ja Kustaanmiekan mutkan jälkeen tultiin taas takasi samaa väylää myöten. Santahamina ohitettaessa siellä kerrottiin olevan jo asutusta viikinkiajan alusta, Joka jotenki oli minulle aika uusi tieto. Onko missään kirjattu viikinkien asuttaneen isommin Suomenniemeä. Täytyyhän sitä olla, kun heti jääkauden vetäytymisen aikana tänne ollaaan tultu asustelee. Kai tuo on jotenkin sidoksissa historiankirjoittamiseen, eli painettua sanaa ei tuolta ajalta paljoa ole.

Samaan hengenvetoon taustalla olleessa selostuksessa kerrottiin vähän niin kuin vitsi. Vitsi tuo tänä päivänä onkin. Tää juttu peräänkuuluttaa jo 1700 luvulta kahvin vaarallisuudesta. Kahvi oli pannassa tuolloin ja sitä sai juoda vain vähin äänin. Kahvin juonti saattoi tuoda sakkoja sen juojalle.

Niin! Kustaa III oli sitten saanut tietoon kahvin olevan myrkkyä. Oliko tämä sitten hänen esikuntansa keksintöä mutta tuolloin Ruotsissa ei saanut kahvia. Kustaa III oli sitten määrännyt kahdelle elinkautisvangille rangaistuksena juoda kahvia. Näin hänen henkilääkärinsä keräisi tietoa kahvin myrkyllisyydestä ihmiselle.  Nämä kaksi vankia olivat kaksoset. Kustaa III määräsi toiselle juotavaksi kahvia ja toiselle teetä.  Teekin taisi olla jotenkin myrkyllistä heidän ajan tiedon mukaan. Kahvia juotettiin, teetä juotettiin näille elinkautisvangeille. Henkilääkäri teki tutkimusta miten kahvin juonti vaikuttaa vankiin. Homma jatkui ja jatkui. Aikanaan Kustaa III henkilääkäri kuoli. Myöhemmin kuningas itse kuoli. Vangit elivät yhä ja jatkoivat kahvin/teen juomista.  Pisimpään näistä kaksosista teen juoja eli pisimpään 83 vuotiaaksi. Tämmöinen tarina sitte turisteille. Pientä hymyä huomasin kanssamatkustajista eli turisteista.

Matka loppui sitte suureen sadekuuroon, eikä näistä turisteista meinannut kukaan lähteä lautasta ulos. Sadekuuro loppui ja jäin sitte vielä kattoo torimyyjien tuotteita.

1 kommentti:

  1. Viikingit eivät pahemmin ruvenneet asuttamaan manner-Suomea. Mutta heidän ryöstö- ja hävitysretkensä kyllä saivat aikaan sen, että paikalliset asukit eivät enää halunneet asua aivan meren rannalla. Ja näille autioituneille alueille sitten ristiretkiaikana alkoivat asettua ruotsalaiset uudisasukkaat.

    VastaaPoista