maanantai 27. kesäkuuta 2016

Brexit ja sen tuoma exit kaikille kansallisvaltioille

Arki on alakanut sitte Brexitin. Media mässäilee nyt päinvastaisen äänestystuloksen tulemisesta sitten kaikkien uskomaan Britannian EU:ssa pysymisen puolesta. Nyt kaikki on ihmeissään ja odottavalla mielellä, miten tässä näin kävi ja mitä nyt tulee tapahtumaan. Lehdistöllä on nytten kissanpäivät.

Asia on minusta ihans elvä. EU jatkaa olemassaoloaan ilman Britanniaa. Tilanne voi olla sen verrran outo, kun saarivaltio on ollut EU:n jäsen ainakin 40 vuotta.  EU on minusta suurelta osin kauppaliitto ja erityisesti vapaakauppaliitto sekä yhteisvaluutta alue. . EU perustettiin aikanaan pohjustamaan rauhaa Euroopassa Toisen Maailmasodan jälkeen.

Britannia on kuulunut EU tai sen edeltäjään Euroopan vapaakauppaliittoon. Nyt on sitte ero tästä liittoutumasta. Manner-Eurooppa voi vain ihmetellä asiaa. Kaikki oletti äänestytuloksen olevan liitossa pysyminen. Shokkihoitoa pitäisi antaa Euroopan johtajille.  He elävät shokissa, eivätkä nää asian oikeaa puolta. Kansalaisten  huolta omasta tulevaisuudesta.

Näin tavallisena kansalaisena minä en juuri näe eroa EU tuoman etujen ja minun elämän kanssa. Oli asia sen  enempää niin tai näin. Meille kansalaisille taitaa on yksi hailei miten homma on.

Nyt kun tulos on selvä ja Eurooppa haluaa Britannian ulos niin menköön ja kokeillaan hommia ilman heitä. Itseasiassa minä olen jo kirjoittanut pohtivani itsessäni koko EU:n tuomaa hyötyä.  Minullakin on alkanu olla oma kanta joka olisi Suomen eroaminen EU:sta eli Fixit. Fixit, tuo sana kuulostaa hyvältä. Minusta EU ei ole tuonut kansalaisille juuri mitään mitä ei olisi ollut koko liiton ulkopuolella olemsiessakaan. Minusta meidän pitäisi miettiä kannattaisiko Suomessakin järjestää kansanäänestys EU:sta. Onko olemassa puoluetta joka ajaa tätä asiaa. Ei ole. Nykyisessä eduskunnassa ei ole yhtäkään puoluetta joka yrittäsi kalastella ääniä EUsta eroamiseski, eikä kukaan ole luvannut kansanäänestystä asiasta. Ei kukaan.

Euroopassa tapahtuva puolittainen kansallisuusmielisyysaate on alkanut vallata tilaa keskinäiseltä yhteiskunnaliselta luottamukselta. Esim Skotlanti olisi halunnut olla EU: jäsen. Nyt Britannia osana se jää ulos tältä osin ja joutuu ottamaan sen mitä sitten saa kauppasopimuksien ja vapaan liikkuvuuden kannalta uuden maailmanjärjestyksen takia. Brexitin takia. Eurooppa tuskin pystyy saamaan Skotlannille valmiuksia vapaaseen liikkuvuuuteen, kauppasopimuksiin ja yhteisvaluuttaan. Emämaan osana voi olla vaikeaa päästä erillisopimukseen näistä kaikista jutuista. Mediassa mässätään taas Skotlannin itsenäistysmisestä ja edellisesta kansanäänestyksestä 2014. Tää mässäily tekee hyvää sillä minä mielessäni toivon Skotlantilaisten eroavan emämaastaaan ja alkaen elää omana valtionaan, joka saisi neuvotella kauppasopimukset itse EU:n  kanssa joko osana EU:ta tai sen ulkopuolella. Olis mielenkiintoista nähdä omana elinaikana Itsenäisen Skotlannin tasavallan.

Muuallakin Euroopassa on kansallismielistä ajattelua. Espanajssa Katalonia. Onkos Italiassa? itäisessä Euroopassa on jo valtioita, jotka ovat olleet aiemmin osa suurempaa valtiota. Serbia vs Makedonia.  Kreikka on ajautunut konkurssiin EU:n sisällä ja Espanjassa on eilen olleet vaalit, jossa uusvasemmisto tuli toiseksi suurimmaksi. Meillä suomessa hallituksessa on Perussuomalaiset.  He ovat nyt toiseksi suurin puolue ja oli otettava hallitusvastuu.

Kun mietin näitä juttuja, alan itsekin kannattaa kansallismielisyyttä ja itsenäisen päätöksenteon tuomaa turvaa maailmassa. Meilläkin on köyhiä, jotka ovat jääneet yksin yhteiskunnallisesta päätökseteosta. Töitä ei oo. Taloudellinen hvyinvointi ei yllä kaikille.  Nykyiset poliitikot puhu paljon mutta eivät voi tehdä mitään. Suomalaisessa puolue-eliitissä ei ole yhtään semmoista henkilöä, joka puhuisi vaikeimmin toimeentulevan puolesta. Ei edes Vasemmistoliitto, vaikka vaihtoi puheenjohtajaa. Kai se oma taloudellinen kasvu sitten vie tahdon, kun henkilökohtainen palkka kasvaa puheenjohtaja ollessa.

Minusta Eurooppa on ajautunut ahdinkoon liian suuren koon ja erilaisten kansallisvaltioiden välisten ongelmien kanssa. Meillä puhutaan vain turvallisuudesta eikä kukaan pohdi asioita oikealla nimellä. Jonkinlainen jakautumine Euroopassa tulee olemaan Brexitin jälkeen ja tätä jakautumista toivon itsekin. Hallinto on karannut liian kauas metsäsuomalaisesta ja kaikki olettaa meillä menvän hyvin mutta kansalainen on etääntynyt hallinnosta ja erityisesti eurooppalaisesta yhteishallinnosta. Alan kannattamaan jo pienien kansallisvaltioiden uustulemisesta niin Pohjois-Euroopassa kuin Etelä-Euroopassa. Britannia saisi minun mielestä hajota omiin kansallisvaltioihin. Skotlanti, Englanti, Wales ja Pohjois-Irlanti uusina valtioina maailmaan.

1 kommentti:

  1. Mutta Eurooppa ei halua Britanniaa ulos.

    Eduskunnan ulkopuolella on ainakin kaksi sellaista puoluetta, jotka ajaisivat kansanäänestystä, jos voisivat.

    Itse toki toivon Skotlannin itsenäistyvän. Toivon myös Katalonian itsenäistymistä.

    Itse kannattaisin myöskin Walesin ja Pohjois-Irlannin sekä Englannin itsenäistymistä. Pohjois-Irlanti vaan ei 20 vuoteen ainakaan halua itsenäistymistä, koska se ei halua tulla pakkoliitetyksi Irlannin tasavaltaan.

    VastaaPoista