tiistai 4. maaliskuuta 2014

Ukraina ja Venäjä - Kuinka maailmanjärjestys pidetään

Uutisissa on ollut jo kaksi viikkoa vakavia yhteenottoja Ukrainassa. Levottomudet ovat alkaneet jo kuukausia sitten. Ukrainalaiset ovat eläneet jo viikkoja jonkin sortin pelossa. Pelko on Venäjä. Venäjä ja Ukraina ovat naapurivaltioita. Ukrainassa on suuri venäläisväestö ja varsinkin Krimilla on paljon venäjän kansalaisia. Krimillä on tosin joukossa tataareja, jotka tulivat Krimille siirtotyöläisinä.

Venäjää puhuvat ja venäläiset ukrainalaiset asuu itäosassa Ukrainaa. He ovat käyneet kauppaa ja plokkipolitiikkaa itäisen naapurin kanssa. Lännessä ollaan enemmän länsimyönteisiä ja täten maassa on tavallaan kahta eri polittista ryhmittymää.

Ukraina on saanut uuden hallinnon ja toisaalta vanha hallinto ei ole jättänyt paikkaansa. Vanhan hallinnon edustajat ovat todennäökoisesti paenneet maasta. Uusi hallinto on taas ottanut ohjat käsiin vaikkakin vanha hallinto ei ole eronnut. Alkuviikolla saatiin kuvaa vanhan hallinnon jumittumisesta valtaan, jota heillä ei enää ole.

Sitten Krim on osa Ukrainaa ja siellä ongelmat ovat kärjistyneet jo sotatilaa muistuttavaa toimintaan.
Tavallaan maat on sodassa mutta isommin laukauksien vaihtoa ei ole ollut. Ukrainan uusi pääministeri on jo antanut tällaisen lausunnon tiedotusvälineille. Krim on osa Ukrainaa mutta Venäjä näyttää haluavan Krimin omakseen. Todennäköisin syy on Krimillä olevat venäläiset tukikohdat. Nämä saadakseen Venäjä taitaa olla valmis ottamaan Krimin haltuunsa. Tällöin Venäjällä olisi suuremmat toimintamahdollisuudet Mustallamerellä. Venäjä olisi lähempänä Turkkia, joka on NATO maa. Venäjä näyttää näin lännelle puolustavansa lähialueita NATOa vastaan.

Venäjän hallinto elää yhä imperialistista maailmanvaltaa. Haluaa saada naapurimaat pelkäämään itseään jotta eivät liittyisi läntiseen puolustusliittoon. Venäjä ei tykkää Baltian maiden NATO jäsenyydestä ja nyt viimeisetkin entisen Neuvostoliiton alueet ovat liukumassa länteen. Tää on uhka Venäjälle heidän (Venäjän hallinnon) mielestä. Onko he oikeasti peloissaan vai onko tämä yhteenotto halua palata 1980 luvulle Neuvostoliiton aikaan. Näiden toimien syytä perustellaan oman maan väestön puolustaminen ja vielä toisessa valtiossa.

1 kommentti:

  1. Tataarit ovat kyllä enemmän tai vähemmän Krimin alkuperäisasukkaita.

    VastaaPoista