keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Oluen myyntiä rajoittavia ehdotuksia on olemassa

Luin eilen ensin Helsingin Sanomista ja myöhemmin illalla HS.fi sivustolta seuraavaa.
Uutta alkoholilakia ollaan sorvaamassa hallituksessa. Pääorganisoijana on peruspalveluministeri Susanna Huovinen esikuntineen. Oluen myyntiin kaavaillaan muutoksia niin, että olutta saisi enää kello 18.00 illalla. Samalla loppuisi oluen viikonloppumyynti kokonaan.
Ehdotus on minusta aivan tyhmä ja ihmeellinen. On hyvä että etsitään keinoja alkoholihaittojen ehkäisyyn mutta oluen saannin rajaaminen vain viikolle olisi uhkarohkea veto viedä resursseja nilkuttavalta yhteiskunnalta. Meillä kun tällä hetkellä on vaikeuksia kaikilla yhteiskunta-aloilla.

Tietenkin ostorajoitus tehdään erityisesti ongelmakäyttäjien takia. Nämä henkilöt ovat monesti työttömiä ja heillä on aikaa ostaa juomansa jo päivällä. Uskon ostojen keskittyvän jo päivälle ja täten juopilaat ovat edelleen ongelmakäyttäjiä. Tietenkin nuorten juominen on osasyynä ostorajoitusten  ehdotteluun. Nuorilla menee useasti viikonloppu ryypätessä kavereiden kesken. Samoin ongelmakäyttäjillä. En usko ostorajoitusten tuovan suurempaa hyötyä yhteiskunnassa.

Tuo rajoitus koskisi eniten työssäkäyvää henkilöä. Kauppaan joutusi menee aiemmin ja mahdollisesti heti työpäivän jälkeen. Nykyinen säädös antaa hengähdysajan töitten jälkeen ja asioimaan pääsee myöhemminkin. Epäilen usean normaalikansalaisen ostavan olutta varsinkin perjantaina kaupan käynnin yhteydessä. Normikansalainen ei juo isommin vaan ostaa oluen työviikon päätteeksi nauttien sen iltauutisten aikaan. Minusta se ryhmä joihin tämä rajoitus vaikuttaa, on he jotka käyvät  päivät työssä ja tekee ostoksensa illalla kello kuuden jälkeen.  He olisisivat näiden säädösten kärsijöitä.

Saadaanko juominen kuriin kuitenkaan uudella lailla? En mene sanoo mutta epäilen alkoholin välittämisen kasvavan tämmöisen lain voimaantulon jälkeen. Samoin juomien tuominen Virosta lisäisi oluen määrää. Olutta tuotais enemmän Tallinnasta ja tän lisäksi väkevien juominen voisi lisääntyä. Tietenkin tää vaikuttasi joidenkin ostokäyttäytymiseen mutta minusta tämä laki olisi väärä keino puuttua alkoholin liikakäyttöön.

Tämän päivän työelämä on mennyt pirstaleiseksi ja työttömiä on paljon. Vapaa-aikaa on riitävästi ja näin ollen alkoholin käyttö on lisääntynyt. Joutilas vapaa-aika lisää oluen kulutusta. Näin meillä on siten monia ongelmia, jotka johtuu alkoholin käytöstä. Itse kannatan kansalaisten työllistämistä ja resurssien siirtämistä näihin ihmisiin uusien rajoitusten sijaan. Kun ihmiset käy töissä, niin heillä ei ole aikaa käydä olutostoksilla. Oluen kulutus vähenisi ja täten se toisi yhteiskuntaan lisää resursseja. Ei työssäkäyvä ihminen ole ostoskeskuksissa norkoilemassa kavereiden kanssa. Valtio saisi verotuloja ja kansalaiset sirkushuvinsa.



1 kommentti:

  1. Olet melko oikeassa näkemyksissäsi, sanoisin. Itselleni on myös tärkeää se, ettei Alkon nykyiseen asemaan tulisi piiruakaan muutosta. Haluan voida nauttia hyviä oluita jatkossakin.

    VastaaPoista