torstai 20. maaliskuuta 2014

Ukraina näyttää menettäneen Krimin - Riittäkö tämä Putinille?

Ukraina on menettänyt Krimin niemimaan Venäjälle. Suuri saalis siten Putinille. Putin on onnistunut saamaan kaikki kehittyneet länsimaat varpailleen. Syynä on Krim. Tarkemmin sanottuna Ukrainaan kohdistunut kriisi. Ukraina on itsenäinen valtio ja nyt suurempi valtio on ottanut osan siitä itselleen.

Tätä ei kukaan osannut odottaa. Eurooppa ja Yhdysvallat on asettaneet kauppa ja venäläisien poliitikkojen ja suurrikkaita matkustuskieltoon. Toistaiseksi tämä ei ole tehnyt pahaa Venäjä taloudelle ja Eurooppa on itse vaikeassa tilanteessa mahtava idänkaupan kanssa. EU ja Venäjä. Euroopan valtiot tulevat myös kärsimään itse näistä pakotteista juuri keskenäisen kaupan kanssa Venäjälle.

Venäjä on valtio, joka pärjää itsenäisesti ilman valtioiden välistä kauppaa mutta Euroopan valtiot ovat kohtalaisen riippuvaisia Venäjän kaupasta. Venäjällä itsellään on mineraaleja, viljaa ja materiaalia omalle kansalleen, varsinkin kun sitä ei voi viedä ulkomaille. Heidän resurssinsa riittää pitkälle tulevaisuuteen ja Venäjä saattaa lopettaa ulkomaan viennin kokonaan. Erityisesti länteen. Idässä heillä on Kiina, joka on ollut aina jokseenkin hyvä veli Venäjälle omalla kommunistisella ideologiallaan. Kauppa Kiina ja Venäjä voivat käydä kahdestaan, ilman länsimaita.

Venäjällä on intressit tulla kohti länttä. Varsinkin Putin on laittanut kaikki voimansa saavutettujen etujen valtaamiseen. Kukaan ei tiedä, riittääkö Venäjälle Krim vai haluaako se laajeta enemmän länteen. Helppoa tuo ei ole mutta suuremman voimalla nyky Venäjä saattaa olla vielä laajempi tulevaisuudessa. Erikoista tuossa on se, että Putin on sitä mieltä, että Ukraina ja muut Itä-Euroopan kansallisuudet lähti laittomasti Neuvostoliitosta.

Miten asia on? Suurelta osilta Eurooppa ja Yhdysvallat saa nyt jäädyttää suhteitaan Venäjään. Venäjä on alkanut haalimaan itselleen etupiiriä. Naton tultua itään Venäjä vastaa samalla mitalla. Putin ei  osaa elää sivistyneessä maassa toisten valtioiden kanssa rinnakkain. Hän  haluaa olla suuri tsaari, joka ei keino kaihda saavuttaakseen haluamansa. Todennäköisesti hän ihailee niin Stalinia kuin Venäjän ruhtinaskunnan tsaareja. Kukahan heistä olisi kuten Putin? Pietari Suuri kenties. Vladimir Putin Suuri.

Odottelemme seuraavia siirtoja. Mitä nuo sitten onkin? Ukraina on vetäytynyt Krimiltä ja siellä on nyt uudet johtajat. Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut maanataina lain, jolla Krim liitettiin osaksi Venäjää. Toivokaamme, että tämä riittäisi presidentti Putinille. Varmuutta ei voi olla. Putin on toistanut monesti Yhdysvaltojen menneen itsenäisesti mm Irakiin ja näin hän perustelee toimiansa Krimillä.  Muuten tässä on kaulaansa myöten nesteessä kaikki Euroopan maat.

Sitten vielä tää: Missään ei ole ennustettu näitä Venäjän toimia. Joitain kriisejä/sotia on oltu ennustettu jopa Nostradamuksen kirjoissa ja jotkun tahot ovat löytäneet yhteyksiä jopa Raamatusta.
Tuleeko nämä tapahtumat ennustuksiin sitten jälkikäteen? Olisiko parempi olla tekemättä tämmöisiä.

1 kommentti:

  1. Venäjä on nykyään melko lailla raaka-aineiden tuotantoon keskittyvä kehitysmaatyyppinen talous. Venäjän talous menee päin prinkkalaa, jos se ei saa myytyä raaka-aineitaan ulkomaille. Ja jos kauppasuhteet menevät päin prinkkalaa, niin kulutustavarat ovat sitten kohta Venäjällä kortilla.

    VastaaPoista