keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Valtion talouden tasapainottaminen

Hallitus nuiji pöytään uudet luvut valtion talouden tasapainottamiselle. Paljon tuli asiaa niin säästämisestä kuin verojen korotusten puolesta. Kaksi suurinta puoluetta SDP ja Kokoomus ovat suurimpien säästötoimenpiteiden takana. Tietenkin kaikki pienet puolueet ajoivat samoja asioita.
Maatamme johtaa usean puolueen hallitus, jonka päätökset ovat olleet ihan päättömiä sen vuoksi, että jokainen puolue on halunnut saada äänensä kuuluviin. Näin hallituskausi on näyttänyt melkoiselta toheloinnilta ympäri kaikkien päätösten.

Mitä sitten on uudet säästötoimenpiteet?   Lapsilisien leikkaukset. Onko tosiaan niin, että neljä muuta puoluetta antaa Kokoomuksen päättää lapsiperheiden asioista. Kokoomus on ajanut kaikkea työväen asiaa yli presidentinvaalikampajan ja nyt se pakottaa muut puolueet (SDP ja muut) leikkaamaan lapsiperheiltä. Outoa toimintaa. Toinen juttu on se, että pienituloisten etuja pienennetään.

Uutisissa 20.30 sanottiin pienituloisen häviävän 5 euroa kuukaudessa. Minä olen sitä mieltä, että tuo on aika pieni summa, johon ei ole uskominen. Pienituloinen ihminen maksaa kaiken sen hintojen nousun, joka tulee eteen niin 2014 kuin 2015.  Hinnat nousee ja näin todellinen summa on jossain 20 euron paikkeilla kuukaudessa. Eläkkeet ja muut etuudet ei nouse, joten pienituloisen on jätettävä jotain ostamatta tämän päätöksen myötä. Näin on myös lapsiperheillä. Lapsilisien leikkaukset tekee jo satojen eurojen loven perheiden kustannuksiin.

Ei säästöt ole sen helpompia työssä käyvällekään. Asuntolainakorkojen verovähennys nostaa myös heidän kuukausittautisia menojaan. Samoin kinteistöverojen nousu ja bensaveron nousu. Kysymyksenä tuleekin kuinka tästä eteenpäin mennään. Kaikki maksut nousee ja näin suomalaiset joutuu priodisoimaan menojaan ja näin on tyydyttävä vähempään. Lapsiltakin voi harrastukset vähentyä.

Jos nää toimet ovat välttämättömiä. Toivoisin kuitenkin päättäjien miettivän tulevaisuutta. Näin kaikilla ei ole varaa koulutukseen, työn tekemiseen ja asumiseen.  Olen itse nähnyt tämmösiä toimenpiteitä  jo 1990 -luvulla. Joudummeko toistaa nämä toimenpiteet? Nähtävästi. Eihän meitä kaikkia tarvita kansantalouden ylläpitoon mutta otammeko vastaan uudet säästöt oman tulevaisuuden ylläpitämiseksi. Hyvin menevillä tämä menee mutta mitä tää tekee työelämän ulkopuolelle jääneille ihmisille.

Juttu on niin, että tästä saa niin paljon asiaa. Ei yhdessä artikkelissa saa vastausta tämmöiseen asiaan. Jokatapauksessa meidän yhteiskunta voi huonosti. Se näkyy monessa yhteydessä. Tietysti ei ole yhtä oikeaa päätöstä valtion talouden tasapainottamiseen. Kuitenkin meillä ollaan siinä tilanteessa, missä on paljon avun tarvitsioita. Miten me hoidetaan kaikki nää? Jätetäänkö nämä ihmiset omilleen ja keskitytään pitämään yllä hyvätuloisten asemaa. Heitän tän vain keskustelun avaukseksi. Suomi pärjää vain yhteistyöllä ja vain kaikkien yhteiskuntaelementtien  kanssa.

1 kommentti: