keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Palsasuo

Jänkä, kuten olen tottunu kuulemaan ja käyttämään nimitystä maastosta, joka on märkää ja vetistä. Jänkä on lappilainen sana tarkoittaa teoriassa suota.

Luin artiikelin palsasuosta. Palsa eli hautakummun näköinen ikiroutaa oleva hautakumpujen kaltaisia kohonneita turvekasoja. syntyvät  sellaisiin paikkoihin, joista tuuli puhaltaa lumen pois, ja vetinen jänkä  jäätyy syvälle. Niiden ydin ei sula kesälläkään, ja palsan päällä oleva kasvillisuus luo lisää uutta turvekerrosta.
 Palsa on turvekumpu, jokan on  jäätynyttä turvetta ja paikoin jäälinssejä.   Iikiroudan nostamaa saraturvetta ja  osin  kivennäismaata. Kasvillisuus on puutonta rämettä ja nevaa. Paikalla kasvaa hilla, vaivaiskuoivu ja suopursu. Kesäälä on paljon lintuja, koska hyönteisiä on paljon. Talvella tuuli puhaltaa lumen pois ja siellä syntyy. Jää paksunee ympyrän muotoiseksi ja sen ympärille syntyy  vetinen painauma.

Palsoja on ollut Pohjois-Lapissa jo vuosisatojen ajan ja tällä vuosisadalla niitä uhkaa sulaminen ja katoaminen ilmastonlämpenemisen vuoksi. Fennoskandian alueelle on Pohjolan ainoat ikiroutaalueet.

En ole koskaan nähny näitä mutta artikkkelin luettuani tuli ajatus, että pitäisi lähteä kattomaan näitä paikkoja.
En tiedä milloin mutta alan nyt artikkelin löydettyäni ja luettunani päätin etsiä lisää asiasta.

Ihmisten kyllästyttyä lumeen, räntään ja pakkaseen. Olen itse kiinnostunut ilmastosta ja ilmiöistä niin talvella, kesällä ja niin syksyllä kuin keväällä. Suomen ilmasto on ollut kovinpia pakkasjaksoja lukuunottamatta siedettävät. Sade on ikävä mutta sitäkin tarvitaan luonnon pärjäämisen takia.

Olen jo lukenut artikkeleita ilmaston muuttumisesta. Lämpimänpään ollaan menossa mutta joka vuodenaikana olemme Suomessakin kokeneet jonkun sään ääri-ilmiön ja siitä tulee lisää vettä myllyyn puhuttaessa ilmastonlämpenemisestä. Onhan näitä ilmiöitä ollut kautta aikain mutta jotenkin ne vaan tuo ilmastoasiat mieleen joka kerta kun kevättulvia, syysmyrskyjä, lumimyrskyjä ja kuivia kesäpäiviä ennustetaan ja sitten mitataan.

Miten tulevaisuus kehittyy. Sitä ei tiedä mutta ainakin minä aion seurata ilmastoa. Liikun paljon ulkona ja siellä on hyvä seurata tätä. Sen lisäksi olen lukenu ja luen edelleen artikkeleita ja juttuja ilmaston kehittymisestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti