maanantai 28. tammikuuta 2013

Vähän kokemusta ammattityhdistysliikkeestä.

Olin opiskeluaikana oppilasjäsenenä omassa ammattiliitossa. Aikani siellä ei ollut pitkä. Olinkin vain opiskelijajäsen ja minulle ei tullut täysjäsenelle saavutettuja etuja.

Vakaumukseni on liberaali-sosialisti. Olen elänyt yksin kauan ja minulla ei ole ollut suuria tuloja. Työt on olleet ns.työkokeiluja ja oman ammattialan etsintää. Se työ onkin kestäny toista vuosikymmentä.

Tänä opiskelijajäsen aikana sain tietoa ammattiyhdistysliikeestä ja sen toiminnasta. Nämä liitot on isoja yksiköitä niiden suuren jäsenmäärän ansiosta. Ammattiyhdistys on niin vahva toimija kuin ovat sen jäsenet. Se on aika valtava voima yhteiskunnassa. Onhan yhteiskunnassa muitakin järjestöja ja toimijoita mukaan lukien yritykset.

Minun jäsenyyteni oli vain pientä tiedon hankintaa ay-liikkeestä. En saanut työpaikkaa opiskelun jälkeen kesällä 2009. Opin tuntemaan muutaman ihmisen ja ammattiyhdistystoimijan.

Tietoni oli se, että ammattiliitot ottaa jäseniä itselleen mielellään, jotta saadaan jäsentuloja. Itse liitot sijoittaa varojaan yleishyödyllisesti tuottoa ajatellen. Kyllähän tulevat eläkevarat tarviikin jonkinlaista tuottoa. Muuten näitä varoja ei ole.

Jäsemmaksu tapahtuu palkkatilin kautta. Palkasta peritään ammattiliiton jäsenmaksu ja tämä jäsenmaksu takaa ammattiliiton jäsenyyden ja sen myötä ansiosidonnainen päiväräha ja mahdolliset vakuutukset tulevia tapaturmia ja ongelmariitoja varten. Ongelmatilanteessa on lakimiespalvelut tai vastaava toiminta työntekijän ja työnatajan riitatilanteessa.

Työehtosopimus on ammattiyhdistysliikeen isoin saavutus. Tuo on kirja, jossa sovitaan työntekijäjärjestön ja työantajajärjestön välllä sopimus muutamaksi vuodeksi kerrallaan. Julkisuudessa on alati juttua tästä toiminnasta. Työehtosopimus on varmuus työntekijän puolelta, jotta jonkinlainen tulotaso olisi edessä oleviin maksuihin. Asumiseen ja muihin elämän tarpeellisiin menoihin. Jokaisella on oma talous, eikä näitä sopimuksia voi paljoa verrata  eri alojen kanssa.

Jäädessäni kesälomalle kesäkuussa 2009 jäin toiveissa työpaikan löytämiseen. Olisi mahdollisuus  rakentaa elämää ja kehittää itseään. Elämä on kuitenkin arvaamaton vaikka jokseenkin tulevaisuus on tiedossa. Harrastan edelleen liikunnan ja mielenvirkeiden tavoitteiden kanssa. En ole edelleenkään oman ammattiliiton ja osaston jäsen. Tämä on jäänyt minulta opiskelun päättymiseen kesän jälkeiseen aikaan.

Liberaalinen-sosiaalinen elämänkatsomus on vahva käsitys yhteiskunnasta ja sen toiminnasta. Ei ole tarvetta muuttaa tätä näkökantaa. Se antaa turvan ajatella ja toimia omalla alalla. Liberaalinen-sosiaallinen yhteiskunta on ihanneyhteiskunta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti