sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Vuoden kierto

Vuoden kierto on maailman suuri tapahtuma. Vuosi vaihtuu meillä joulukuun 31. päivän iltana ja tammikuun 1. päivän alussa. Vuorokauden vaihtuessa keskiyöllä. Vuodenkierto on meilä 4 vuodeajan mukainen ja siinä on kesää talvea syksyä ja kevättä. Vuoden kierto on aika jolloin maapallo kiertää kerran auringon ympäri. Maapallo on kallistuskulmassa niin, että vuorotellen pohjoinen ja eteläinen pallonpuolisko viettää talvea.

Talvella on kylmää ja pakkasta mutta on väliin suojasäätä ja vuorokauden lämpötila pysyttelee 0 asteen tienoilla.

Vuosi kiertää myös talvipäivän seisauksen kera. Kerran vuodessa on talvipäivänseisaus. Osuun 21. -22. päivän tienoille joka vuosi. Vuorokausi on lyhin tänä päivänä. Pohjoisella pallonpuoliskolla on talvi ja pimeää. Päivä lyheneen talvipäivänseisaukseen ja alkaa sitten jälleen pidetä.

Niin on yksi kalenteri päättyny ja uusi alkaa. Näitä kalentereja on vuoden aikana useita. Vuorokauden päivän pituus vaihtelee näin vuoden aikana.

Talvella pimeinpään aikaan laitetaan valoja. Taloja, pihoja, piha-aitoja ja tienvarsia valotetaan keinovalolla. Kiva tällainen valo näkyy parhaiten pimeässä ja luo tunnelmaa ja mielihyvää ihmiselle. Ainakin lämmittää mieltä tullessa pihaan ja kotiin kun näkee valot aijan nurkassa tai talon kuistilla.

Joulun aika on meilla pimeä. Se sopii pohjoisen kulttuuriin. Tätä ei ole syytä viedä pois. Olemme niin pohjosessa, että kaikenlaista pimeän ajan inhoamista on huomattu.

Miksi meillä inhotaan pimeää. Toivon lisää lunta, joka tuo valoa maailmaan. Lunta pitäisi tulle 2-3 kertaa viikossa, jotta tulisi valoa ympäri vuoden. Miksi pitää inhota lunta. Lumi on kiva.

En ymmärrä niitä, jotka haluaa lämpimän talven Suomeen. Odottaa ilmaston lämpenemistä, jotta saisi olla kesäkamppeissa läpi vuoden. Ilmasto ei saa lämmetä Suomessa. Meillä pitäisi olla jokunen aste pakkasta läpi talven.

1 kommentti:

  1. Jos ilmasto lämpenee kovasti, niin on sitten myös pimeää talvella.

    Mutta minulle riittäisi kyllä lumentulo yhden kerran viikossa. Ja saisi olla vain pari senttiä kerralla mieluiten.

    VastaaPoista