Ilmaston odotetaan lämpenevän. Tuo tapahtuu vielä tällä vuosisadalla. Odotukset ovat ristiritaisia niin onnistujien kuin epäonnistujien välillä. Käytämme energiaa tuhottomasti emmekä oikein osaa olla energiatta vaikka kaikki tuo energian kulutus aiheuttaa päästöjä. Nämä päästöt aiheuttaa maapallolle suuret kustannukset sitten ilmaston lämpenemisen vuoksi.
Miten saamme päästöjä hallintaan? Suurilta osin valtioilla on omat päästörajat. Päästöoikeudet on suhteutettu suunnilleen valtion kokoon ja teolliseen tuotantoon. Valtiot omii päästöoikeudet ja niitä voi tietenkin myydä toiselle valtiolle. Mitä hyötyä tuosta on, ei ole selvää. Miten me päästään tavoitteeseen, jos kaikki päästöoikeudet käytetään hyväksi.
Nyt on uutta tutkimusta teollisuuden päästöistä ja sen mukaan olemme tulleet tien päähän. Nyt pitäisi siirtyä uusiutuviin luonnonvaroihin. Tuo tie on helpommin sanottua kuin tehdä.
Päästöt ovat kasvaneet erityisesti Aasiassa. Tänne halvan työvoiman maihin on keskittynyt teollisuutta ja se tuo lisää suuria päästöjä näille alueille. Kysymys onkin, onko suurehkot yritykset sittenkään päästörajoitusten takana. Valtiotasolla päästöistä on sovittu mutta ottaako elinkeinoelämä asiaa vakavasti. Halvempien työvoimakustannusten takia erityisesti Aasiaan keskittyvä teollisuus tuo paikalle hyvin paljon uusia päästöjä tehtaidensa takia. Samoin muutamat tehtaat Uruquaissa ja Brasiliassa tuovat paikalle lisää päästöjä.
Olen aikoja sitten lukenut artikkelin Suomen maatalouden päästöistä ilmakehään. Tässä artikkelissa puhuttiin jopa lehmien ulosteen aiheuttavan kasvihuonepäästöjä ja sen myötä hävittämään otsonia.
Tuo artikkeli oli hauska mutta kyllä meidän täytyisi alkaa käyttäytyä yksilöinä mapallomme asuttuna säilyttämisen puolesta. Jos yritykset ei ala tähän, voimme pitää ääntä heitä vastaan turuilla ja toreilla.
Teollisuus tulee tarvimaan energiaa vielä pitkään. Fossiilisia polttoaineita poltamme vielä pitkään.
Voiko päästöistä päässä eroon sittenkään ennen ilmaston lämpenemistä? Suomi on korkean teknologian vientimaa ja meillä kehitellään uutta teknologiaa. Olisiko aika kehittää myös ratkaisuja ilmaston lämpenemisen tuomista haasteista?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti