tiistai 29. huhtikuuta 2014

Hallituksen joukkopako

Pääministeri Katainen on siis jättämässä tehtäväänsä. Yleisesti tilanne on outo, kun Kataisen hallitus vaihtuu kesken vaalikauden. Olisin odottanut hallituksen istuvan vaaleihin mutta näyttää Kataisella tulleen vastuun pakoilun aatteet mieleen. Onko valtion talous niin huono, ettei hän jaksanu tehtävää?
Kataisen lähtö tuli heti uusimpien kehysriihen päätösten jälkeen. Kysyä voi, loppuko into kesken vaalikauden vetäessään hallitusrekeä ajassa, jolloin maailmatalous käy heikoilla.

Lisäksi SDP:llä on menossa puheenjohtajakamppailu, jonka myötä voi vaihtu myös valtionvarainministeri. Mitä tämä sitten tarkoittaa? Kesällä Suomessa voi olla uusi hallitus, joka on yhtälailla sama vanha. Henkilöt tulevat  vaihtumaan.  Hallitusreestä jättäytyi pois Vasemmistoliitto, joka ei kestänyt ajatusta leikata köyhiltä.

Olisiko sitten ollut aika käydä eduskuntavaalit? Kyllä ja ei. Nyt on meneillään Euroopan parlamentin vaalit. Tällöin olisi ollut kahdet vaalit peräkkäin. Eduskuntavaalit on kuitenkin vuoden päästä. Katainen taisi laskea tähän saumaan, jotta oppositio ei kerkeä vaatimaan uusia vaaleja. Seuraavalle eduskunnalle jää kuin jääkin samat ongelmat, mitä nykyisellä eduskunnalla on. Tällöin uusien vaalien ajankohta pysyy näissä raameissa ja valtiontalouden ongelmat kasautuvat myös uudelle eduskunnalle.

Hallituksessa saattaa vaihtua siten kaikki suurimmat ministerit. Vihreät jättävät hallituksen mahdollisesti vielä olevien  ydinvoimapäätösten.  Hallitus nilkuttaa vaaleihin sitten vanhojen teemojen mukaan uusilla henkilöillä. En muista tällaista ministeripakoa olleen aiemmin. EU:ssa on auki useita eri virkoja mutta riittääkö kaikille halukkaille uusia tehtäviä. Keskustalla on myös omat ehdokkaat näille paikoille. SDP hakee asemiaan. Näin meillä on entisiä ministereitä EU-vaalien jälkeen paljon ja heille olisi löydettävä uusia tehtäviä. Siinä onkin sitten moni tarjolla seuraavan eduskunnan jäseneksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti