maanantai 14. huhtikuuta 2014

Vastuullisempaa energiantuottamista

Mitä energiaa voitaisiin käyttää, jotta maapallo säilyisi edes asuttavana? Onko meillä jo kehitteillä ympäristöystävällisempää polttoainetta?

Kasvihuoneilmiön suurin tuottaja eri teollisuudenalojen tuomat hiukkaspäästöt. Maapallon ilmakehä saa kerättyä hiilidioksidipäästöjä tietyn määrän. Meidän pitäisi saada vähennettyä teollisuuden tuomia päästöjä käytännössä kokonaan. Tilalle olisi löydettävä korvaavia energiamuotoja. Uusiutuva energia on jaloissa koko ajan. Kaikki puhuvat tästä mutta kukaan ei ole tehnyt suuria avauksia näiden puolesta.

Onko ydinvoima hyva ratkaisu? Se olisi ainakin päästötön mutta mikäli laitoksesta pääsee uraani valumaan hukkaan. Luontoon tullessa se tuhoaisi suuren alan metsää ja asutusta.
Hiilidioksidia voitaisiin ottaa talteen ja hävittää se samalla lailla kuin ydinjäte. Kaivamalla se syvälle kallioon.  Maa- ja metsätalouden jäte  ja yhdyskuntajäte voitaisiin ottaa talteen ja kehittää siitä uutta polttoainetta. Vetyä voitaisiin opetella käyttämään. Kyseinen tuote on vielä kehittämisvaiheessa tai ei ole vielä edes kehitteillä.

Liuskekaasu. En tiedä vielä mitä tuo on mutta olen kuullut tästä viimeaikoina tiedotusvälineistä. Liuskekaasu on hiilivetyä ja sitä on säilyneenä maaperän öljyliuskeeseen. Liuskekaasusta saadaan liuskeöljyä, jota voidaan käyttää kuten kivihiiltä energiatuottamiseen. Liuskekaasu on ympäristöystävällistä. Sitä louhiessa ei tarvita suuriakaivoksia kaasun tuottamiseen. Liuskekaasu olisi myös ympäristöystävällinen käytettäessä autojen polttoaineena. Tästä saisi vielä alkoholia mutta en usko että sitä käytettäisiin väkevien viinojen tekoon. Ei tuota tiedä mutta varsinkaan metanolia ei voi käyttää juomateollisuudessa. Itse liuskekaasu sana ei ole kovin ymmärrettävä.

Viimeisimpien tutkimusten valossa ilmasto lämpiää nyt ja vastasuudessa ja se on ihmisen aikaansaannosta.  Kasvihuoneilmiö sanaa ei ole käytetty aikaan. Ehkä me ei enää eletä kasvihuoneessa vaan kuivuutta lisäävässä ilmastossa.

2 kommenttia:

  1. Kasvihuoneilmiöstä on kyse aina, jos ilmakehän kaasujen takia lämpötila nousee.

    Hiilivoimaloitten päästöt ovat suodatuksesta huolimatta aina myös jossain määrin radioaktiivisia, koska siinä hiilessä on mukana radioaktiivista materiaalia.

    Uudenmallisia ydinvoimaloita, jotka voivat käyttää jo kertaalleen käytettyä ydinpolttoainetta energiantuottamiseen pitää kehittää.

    Toriumvoimaloita tulee ottaa käyttöön. Kiinassa kuulemma niin tullaan tekemäänkin.

    VastaaPoista
  2. Niin, ja piti vielä sanoa, että liuskekaasun tuottamisessa ihmisten ilmoille käytettävä vesisärötys tuhoaa luontoa ja pohjavesiä.

    VastaaPoista