tiistai 5. marraskuuta 2013

Puulämmitys.

Puulämmitys on hyvä vaihtoehto asuntojen ja varsinkin omakotitalojen lämmitykseen. Puuta saa Suomesta paljon ja osalla suomalaisista on omaa metsää, mistä puuta saa hankittua. Puulämmitys vie aikaa muulta vapaa-ajalta kun sitä voi itse tehdä. Kyllähän raivauslupia voi saada myös sellainen henkilö, jolla ei ole omaa metsää.

Puulämmitys on ekologinen vaihtoehto. Oikeastaan  ekologisin. Polttopuuta voi itse tehdä. Se on hyvä vapaa-ajan kulutamistapa. Polttopuuta tehdessä tulee kuntoiltua kovasti ja sitten siinä saa raitista ilmaa aivan ilmaiseksi. Ainoa fossiilista polttoainetta kuluttava toimi on puun sahaaminen ja kuljettaminen metsästä koti pihalle. Lisäksi se täytyy tehdä pihalla pinoon uuniin sopivaan mittaan ladottuna.

Eeniten polttopuuta saa hakkualueen jäämistöstä hakkuun tehtyä. Seillä on paljon latvoja ja metsäyhtiön hylkääminiä rankoja. Hakkuu tehdään yleensä monitoimikoneella ja sen tietokoneeseen on asennettu ohjelma oikean puurungon mittaan ja kokoon. Näin maahan jää rankoja, joita ei hyväksytä ja kuusen ja männyn latvoja.

Puu pitää antaa kuivua. Muuten se ei pala. Kuivana myös haloissa on suurin lämpovara ja energiahyöty on tällöin suurin. Kuiva halko lämmittää eniten ja sen sytyttäminen ei ole vaivalloista. Märkää halkoa ei saa palamaan. Puu tarttee sahata, halkoa ja pinota sopivan kokoiseksi haloksi. Siinä on jonkun verran työtä mutta eihän työtä tarvi pelätä. Palkinto tulee sitten kun halot on saatu pinoon ja vielä puuliiteriin.Siellä ne odottaa käyttämistä asunnon lämmityksessä.

Ekologisuus näkyy vielä lämmityskuluissa. lämmityskulut ovat ne mitä halkopinon tekemiseen meni bensaa niin autoon kuin moottorisahaan tarvittava määrä. Tää on lopuksi aika vähän. Auto ja peräkärry sekä puutavararekka vie tietenkin fossiilista polttoainetta puun kuljettamisen aikana.  Tähän auttaa puun istuttaminen haakkuualueelle uudestaan ja siten Suomeen kasvaa uutta hiilinielua uuden metsän muodossa.

Puulämmitys on kokonaisuutena omaa luokkaansa. Pinotut halot pihalla liiterin vieressä on tyylikkään näköinenkin. On ilo katsoa oman työn jälkiä ja hörppiä  kahvia lämpimän talon sisätioissa. Pulla maistuu kahvin kanssa ja talo lämpiää omalla energialla. On kiva istua olohuoneen sohvalle ja katsoa televisiota, lukea kirjaa nojatuolissa. Mahdollinen varaava takka olohuoneessa antaa oman tunnelman talvi illalle.

Puulämmitys on hyvä vaihtoehto fossiilisten polttoaineiden ja epäekoligisesti tuotetujen sähkölämmittämisen sijaan. Edes varaava takka ja uuni sähkölämmityksen lisäksi pienentää uusitumattomien  luonnonvarojen käyttämistä. Omassa sähkölaskussa se myös näkyy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti