keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Älä osta mitään päivä.

Perjantaina 29.11.on Älä osta mitään -päivä. Minusta tuo on hyvä juttu. Maailma on mennyt niin pitkälle kuluttamisessa, että se alkaa jo olla eräänlaista hysteriaa. Ostohysteria on edennyt 2000-2010 -lukujen aikan erityisesti kaupungeissa. Maaseudulla ei ole niin paljoa liikkeitä, että tulisi erityinen ostoryntäys. Tietenkin maaseutukaupungeissa on oleva samoja liikkeitä kuin suurissa kaupungeissa ja näin mahdollisuus ostaa on saapunut myös maaseudulle.

Itse tykkään tästä päivästä. Se on hyvä muistutus kulutuksen kauheudesta ja sen tuomasta materiaalisesta tyydytyksestä. Joskus miettii onko rahan kulutus merkki vallasta ja tällöin ne ihmiset, jotka ei kuluta jäävät toiseksi tässä yhteiskunnasssa. Onko kuluttaminen keino näyttää, että meillä menee hyvin ja olemme täydellisiä ihmisiä kuluttamalla paljon rahaa. Eikö ihmiset olen tyytyväisiä toistensa seurasta. Onko vain köyhällä hupina olla onnellinen läheisensä seurasta. Kun ei voi ostaa, olen onnellinen tästä hetkestä. Olen saanut viettää sen sinun kanssa.

Kannatan ostamisen ja kuluttamisen vähentämisen juurruttamista yhteiskuntaan. On väärin pitä yllä työllisyyttä kuluttamalla. En kannata isoja hypermarketteja. Ne ovat keskitettyjen palveluiden keräämistä yhteen paikkaan ja isojen asiakasvirtojen haalimista. Kaupoissa on kaikkea saatavilla ihan liikaa. Mihin tätä tavarapaljoutta tarvitaan? Onko materialistinen yhteiskunta jo eräänlainen Valhalla, jonne pääse vain ne jotka pystyvät ostamaan. Minusta  olemme saavuttaneet sen tason mihin pystymme. Emme voi keskittää ja kehittää ostamista paljoakaan. Mitä tuolla yhtenä päivänä tehdyllä tempauksella ja sen tuomalla säästöllä voimme tehdä? Mahdollisesti pelastettais jokunen lapsi sairastimiselta. Saatasis koulutusta köyhien maiden lapsille.

Älä osta päivänä voi viettää hyvin kotona, ystävien ja hyvän oluen parissa.  Olla ulkona ja käydä luontoäitiä morjestamassa. Kerää ystäväsi harrastusten pariin ja mieti miten elämä olisi yhtä hyvää vaikka en hanki mitää turhaa. Mieti, voitko aloittaa uudenlaisen käytännön ostamisen suhteen? Mitä todella tarvit ja mitä et? Mikä saa sinut lähtemään ostoskekukseen hakemaan eräänlaista hyvää oloa? Minusta kannattaa todella miettiä mitä ostaa. Ole onnellinen ostamatta jättämisestä. Lämmitä sauna tai käy uimahallissa. Älä osta mitään -päivänä ei tarvi olla häpeissään ostamatta jättämisestä.  Istu tv:n ääreen ja katso ohjelmaa tai elokuva. Laita illalla nukkumaan rauhassa. .Näin olet yhden päivän ostamatta. Olet auttanut maailmaa suurista mullistuksista, joita todennäköisesti koemme tulevaisuudessa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti