perjantai 24. kesäkuuta 2016

Britannia EU ero eli Brexit

Brexit on nyt sitte totta. Kunnioitus sille. Eurooppa etsii nyt uudet 2010 luvun ajatukset.

Tulos oli liian tasaväkinen kummankin osapuolen kannalta. Ero EU:sta on sitte mahdollista. Muutakaan ei sitte voi. Tulos 51,9 prosenttia äänestäjistä äänesti eron puolesta , kun unionin puolesta äänesti 48,9 prosenttia äänestäjistä. Ei voi tarkemmin saada kannattajiaan pitämään omat puolensa. Tarkkaan ero tapahtuu vain reilun prosentin erolla.

 Uutisissa heti uutisoitiin pääministerin ero ja sitten EU:n ja USA:n sekä Venäjän lehdistön kommentit asiasta. Skotlanti ja Lontoo on nyt esillä, kun näillä alueilla oltiin EU myönteisiä. Yrityksestä huolimatta saarivaltio tulee eroamaan Euroopan Unionista.
Euroopan Unionin maat yrittää nyt kestää tämän Brexitin ja kaikki heittää medialle jotain yhtenäisyyden puolesta ja lausunnot tulee vanhastaan unionin puolustamisessa kun tärkeä osa Eurooppaa jää nyt vapaakauppa-alueen ulkopuolelle ja EU:n ns ulkopolitiikka on vanhaa retoriikkaa uskoen kaiken joutavanpäiväisen liturgian Unionin puolesta puhujille.

Suomessa on hallituksessa Perussuomalaiset ja nyt heillä tulee olemaan vaikeaa kaiken muun loan silmille saamisessa ja nyt sitte heidän oppositiopolitiikkansa toteutuu Britanniassa. Ei ole ulkoministerillä nyt helppoa vielä kun nyt puolustaessaan tän hetkistä politiikkaa ja yhteistä Eurooppaa senkin uhalla, että kannatus on laskenut pohjamutaan.

Minusta Suomenkin pitäisi alkaa miettiä Eurooppa politiikkaa ja suhdettaan EU:niin. Britannia pääministeri eroaa ja mitä he saavat tilalle. Yritykset ovat jo valmistautuneet tähän. Suomessakin. Yrityksien valuuttavarantoja on suojattu mahdollisen eron takia. Suomalaisen vientiteolisuuden on etsittävä uudet reitit ulkomaankaupalle. Britannia on kuitenkin suuri kauppakumppani Suomelle.
En osaa talouspolitiikkaa, joten en enempää analysoi tätä.

Eurooppaa on yritetty yhdistää kautta historian. Niin kynällä kuin miekalla. Tänään nämä tuntuu kaukaiselta mutta nyt II:n  ja III:n vuosituhannen eläminen ja uudet uhat Euroopan ulkopuolelta on ajanut meidät kansalaiset miettimään omaa elämäämme. Nyt ollaan paljon edellä teknisessä kehityksessä ja ympärimaailman kiertävää web maailmaa saamme paljon tietoa kaikilta maailman mantereilta. On pakolaisvirtaa, kännykkä- ja tablettimyynti on ympärimaailman samanlaista, suurta kilpailua. Oman maan työttömät ja köyhät. Kaikilla sama palkka omalla työalallaan.

Itse kun näitä mietin. Alan olla jo kansallisvaltioiden kannalla. Minusta Eurooppa voisi olla nykyään kansallisvaltioiden yhtenäisyysrypäs. Jokaisella kansallisuudella olisi oma valtio. Rajoja siirrettäis. Vanhat rajat takaisin. Niin itäisen kuin läntisen Euroopan kanssa. Kansallisvaltiot takasi. Noh! ei nyt näin kärjistetsti mutta asiallisesti kuitenkin. Olisi otettava huomioon eri valtioiden sisällä olevat toisen maan kansalaiset. 

Olisi kansallisvaltiot, kansalaiset ja EU. Kansallisella tasolla määriteltäisiin oaman valtion kansalaisten työllisyys, kansalaisuus ja omistussuhteet. Pienelläkin kansallisuudella olisi oma valtio. Sen jälkeen tulisi alueellinen hallinto. esim Pohjoismaat tai Benelux. Saksa -Ranska -Italia.  Espanja - Portugal omine kansallisuusksineen. Idässä olisi Puola ja Baltian maat. Tsekki Slovakia Unkari. Romaniana ja Bulgarian ja Serbian sekä Slovenia, Kroatia, Bosnia ja muut alueen maat. Kaikki näistä saisi valita kumppanin itse demokraattisesti.  Sitten olisi EU jaettuna kauppapoliittiseen sekä sotilaspoliittiseen Unionijakoon. Kansallisvaltiot tai kansallisvaltioryhmät valitsisivat itse mihin kauppapoliittiseen ryhmään he kuuluu. Tämän jälkeen olisi sotilaspoliittinen Eurooppa. Tämä perustuisi EU:n ja NATO:n jäsenyyteen tai kumppanuuteen.

Näin kaikki euroopan valtiot olisivat demokraattisesti tai epädemokraattiseti edustettuna kaikissa  Eurooppaa koskevissa elimissä. Tällöin Britannia vosi olla matkassa omine itsenäisine kansallisuuksineen. Tässä vaiheessa on pakko kirjata, että viimeisen Skotlannin itsenäisyysäänestyksen aikana hiljaa toivon Skotlannin itsenäistyneen. Minusta olisi ollut aika ottaa Skotlanti matkaan Pohjoismaiden neuvostoon. Ovathan skotit suurelta osin myös Skandinaavisen  sukujuurien kansallisuus.  He ovat Tanskan kanssa samalla viivalla pituus- ja leveyspiirien kanssa.

Tässä joutavanpäiväsitä jorinaa Juhannusaaton ajalle.  Kansanäänestyksiä kannata useassa asiassa ja tavallisen sukankuluttajan kannalta EU on suuri mörkö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti