keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Sähkön kulutushuippu on talvella


Talvi on kyllä hiljaista aikaa kaikkialla. Taitaa suurinpana esiintyjänä olla sähköyhtiöt, jotka joutuvat jakamaan sähköä niin lämmitykseen kuin valaistukseen. Pimeässä ei voi tehdä mitään ja kylmä kangistaa suurimman osan yhteiskunnan elementeistä.

Sähkö on kyllä välttämätön ja talvella kustannukset nousee, jos ei nyt pilviin, niin kuitenkin korkealle. Meidän maamme on niin pohjoisessa, että emme voi paeta kulutushuippua yhtenäkään vuonna. Vuodet vierii ja maapallo kulkee eteenpäin saaden vuosia aikaan pitkän rupeaman elämässä.
Ihmiset elää tietyn ajan ja maapallo vain jatkaa kulkuaan vuodesta toiseen.

Sähkön kulutus on huipussaan. Kulutushuippu voi jatkua vielä kuukauden. Kylmä ilmanala vie voimia ja resursseja aika mojovasti. Kuka tuon maksaa. Sähkön hinnasta kyllä puhutaan mutta sitä ei koskaan aseteta vertailukohteeksi muiden kustannusten kanssa. Kai se on niin välttämätön meille, että unohdamme sen kaikkialla. Paljon Suomessa on kustannuksia olosuhteuden kanssa. Niistä ei juuri puhuta koska aina emme tarvi näitä ja voimme olla vähemmällä tarpeella näiden kanssa. Sähkö on taas se mitä ilman emme voi elää. Sähkö on yhteiskunnan kannalta tärkein asia mikä pitää toimia, jotta yhteiskunnan toimijat voivat elää. Tää tekee sähköstä arvon arvaamattoman ja olemme pulassa ilman sitä.

Sähkön tuottaminen on alan yhtiöiden toimintaa. Se on liiketoimintaa siinä missä kaikki toisetkin elinkeinonharjoittajat ovat. Sähköyhtiöt on suuria toimijoita. Niillä on kriteerit, mitä sähkön tuottamisesta on tultava. Sähköä myydään myös  ulkomaille. Sähköä tuotetaan ja toimitetaan yli valtion rajojen ja parhaat tuottajat menestyvät tuotannossa suurella voitolla. Kuka sitten mitäkin.

Voisiko yksityinen henkilö alkaa tuottaa sähköä? Toisaalta voi kysyä, voiko yksityinen henkilö tuottaa sähköä vain itselleen? Pienyritystoiminta sähköalalla ei juuri ole. Taitaa olla, ettei ole olemassa yksityistä pienyrittäjää. Joku kansalainen on voinut asentaa  aurinkopaneelit talonsa katolle.

Kaikesta huolimatta sähkö on hyvä mittari yhteiskunnan kehityksestä ja menestyksestä. Sähkö auttaa monessa asiassa. Se tuo valoa koteihin, lämpöä koteihin ja kaupungit käy sähköllä. Meillä ei olla totuttu sähköttömään elämään ja sähkö on suuressa määrin luontoa säästävä energiamuoto. Eri asia on sitten kuinka suurella taloudellisella satsauksella sitä käytetään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti