tiistai 21. tammikuuta 2014

Jokapäiväinen ruokamme

Jokapäiväiseen elämään ja toisinaan päivää tauottaa syöminen. Syömistä suositellaan jaksottain koko  päivän aikana. Syöminen ja nälkä on jokapäiväinen vieraamme.

Miten sitte syödä?

Onko aamulla syötävä kunnolla vai riittääkö joku voileipä ja kahvi. Onko syömättä jättäminen vaihtoehto lähteä liikenteeseen?
Minua askarruttaa todellakin ruoka. Päivittäiset ateriat on syötävä, vaikka ei tuntisi nälkää. Näin minua ohjattiin muuan vuosi sitten. Onko säännölliset ruokailuajat järkeviä?

Itselläni on tapana syödä aamulla.  Tuo tapa jäi vuosia sitten päälle kun täytyi nousta ylös aamulla ennen 6.00. kun seuraava ruoka oli puolelta päivin. Tällöin tuli tarvetta ruoalle 11.30.
Nykyään mietin monesti aamulla olisiko parempi syödä aamulla vähemmän ja sitten syödä lounas puolenpäivän aikaaan.

Ravintosuositukset suosii kaikkea hiilihydraatista rasvoihin ja proteiineihin päivittäin. Miten tämä tulee täytettyä aikuisella, kun vanhemmiten aineenvaihdunta heikkenee ja energiaa tarvii vähemmän.
Itselläni vaikeaa on se, että on tottunut syömään kunnolla ja ruoan määrän vähentäminen on raskasta toteuttaa. Mistä löydän sen sopivan energiamäärän mitä tarvin jotta en suurenisi enempää vyötäröltä ja muualta kehossa.

Kuka on sitte parempi tässä? Ylipainoisuus vaivaa suurta osaa suomalaisia. Tutkimusten mukaan liikalihavuus on taittunu. Hyvä asia mutta ei lohduta ylipainoista. Se kellä on ylipaino, on jo hävinnyt tässä mielessä.

Kun tulisi tehtyä jotain ruumiillista, niin siten paino olisi kurissa. Olen huomannu sen ollessa pari viikkoa luonnossa liikuen ja tehden pientä puuhaa.  Elimistön rasitus on näin suurempi ja tällöin kuluttaa energiaa. Se tekee elimistölle hyvää. Mielikin on parempi ollessa luonnossa. Tällöin tulee syötyäkin silloin kun tarvii, eikä syöminen jaksota päivää.

Painon kanssa tapellessa jää päälle laihdutusinto ja siten mahdollinen stressi, niin tuskin painoa kurissa pitää mikään asia. Syöminen jaksottaa päivää niin, että sitä odottaa seuraavan aterian tuloa. Tällöin unohtuu muu elämä ja painoa alkaa tulla huomaamatta.

Ruoka on kuitenkin se juttu, joka pitää meistä huolta ja elimistömmekin tarvii ruokaa jaksaakseen. Sopivan ruokamäärän löytäminen voi viedä aikaa ja resursseja. Kyllä säännöllisissä ruokailuajoilla on merkitystä ruuan määrän järkeistämisellä. Paino voi tuntua raskaalta mutta säännöissä on vinha perä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti