torstai 30. tammikuuta 2014

Pohdiskelua työelämästä

Suomalainen yhteiskunta on aika sekava. Kun kuuntelee uutisia yritysten ostamisesta ja myymisestä. Taas on menty eteenpäin kunnollisen suomalaisen elinkeinon myymisestä ulkomailla. Viimeisin on Rautaruukin myyminen ruotsalaiselle SSAB:lle.

Työpaikkoja katoaa vaihteeksi lisää. Meillä vaan nyökytellään asialle ja ollaan hiljaa saamattomuuden edessä.  Tätä kehitystä on jatkunut jo pitkään. Onhan yrityskauppoja ollut ennenkin mutta silloin ne pysyi Suomen rajojen sisällä. Nykyään globaaleja yrityskauppoja tekee jokainen maassa esiintyvä yritys.  Suomalaisen työn jättää taakseen useita tuhansia ihmisiä ja heille pitäisi löytää korvaavaa toimintaa ja työtä. Suomalainen työ on hävinnyt tästä maasta ja häviää vastasuudessakin.

Tutkimustakin asiasta on tehty. Uusimman tutkimuksen myötä kymmeniä prosentteja suomalaisesta työstä häviää automatisoitumisen myötä. Työ muuttuu sen myötä mitä enemmän saadaan automatisoitua työvaiheita. Automaation lisäksi ollaan kehitetty useita apulaitteita ja teknisiä apulaisia. Nämä robotit tulevat viemään osan töistä varsinkin kun ne on saatu kehitettyä toimimaan omaehtoisesti.  Olihan juttua siitä, että Suomi ei pärjäisi maailmassa jos emme ala kehittämään toimivaa robottia ihmisen rinnalle.

Minusta tällaiset apulaiset ovat hyvä lisä työelämään. Itse vaan kannatan robotisoitumista kunnes saavutetaan piste, jossa robotti tulee yhtä älykkääksi kuin ihminen. Tämän älykkyystason alle täytyisi robotin toiminnaltaan olla.

Suomessa ja maailmassa on vielä näitä ammatteja. Tutkimuksen mukaan ammatteja häviää lähimmän 20 -30 vuoden kuluttua. Näitä töitä ja ammateja sitten vielä on. Kaikesta huolimatta on vielä tilanne, että näitä töitä on. Kuitenkin työttömiä on paljon usealla alalla. Suurin osa työttömistä olisi vielä valmis tekemään työtä. Työtä ei kuitenkaan ole vaikka eri alojen yrityksiä vielä on. Ihmettelen tätä kehitystä kun työttömänä olo ei ole välttämättä ihmisen oma tahto.

Onko tarkoitus jättää ne ihmiset työelämän ulkopuolelle, jotka vielä haluaisivat tehdä perinteistä työtä automaatiosta huolimatta. Minäkin voin opetella omaan työhöni automaatiota niin paljon kun tarvii. Kun sen lisäksi voisin vielä tehdä jotain myös käsityönä. Miksi hävittää käsityö? Onko keskittyminen tiettyy tuotteeeseen ja automaatioon ainoa keino lisätä työtä?

Työelämä on muuttunut. Silti meillä on paljon työväestöä, joka kaipaa puuhaa. Eikö voitais ottaa tähän tilanteeseen sopiva malli. Annetaan niille ihmisille työtä, jotka haluaa. Annetaan ihmisten tehdä sitä mitä haluaa. Sovitetaan heille malli, joka vie heidät eläkkeelle kunniallisesti. Opetetaan yhdessä nuoret ja koululaiset uuteen työmalliin. Kun kaiki tietää yhdessä mitä on tulossa, uuden työtavan oppiminen ei ole niin tuskallista kuin nyt. Tällä hetkellä vanhat irtisanotaan ja uudet opetetaan uusille urille. Miksei näitä kahta voida viedä yhdessä läpi. Näin kaikki saisivat sen mitä haluavat ja voidaan yhdessä todeta uuden ajan alkaneen.



2 kommenttia:

  1. Roboteista sanoisin, että tilannetta ei saa päästää siihen pisteeseen, että älykkäät robotit tekevät kopioita itsestään.

    VastaaPoista
  2. Ihmiset ovat ihmisiä. Eivät koneita. Mikä maailma se olisi, jossa robotit olisivat isäntiä? Olisiko tämä Maapallo ja kuka käyttäisi älykkyyttä?

    VastaaPoista