perjantai 11. lokakuuta 2013

Hiljaa hyvä tulee ja se voi johtaa eroon.

Tänään uutisissa ja tiedotusvälineissä oli omistaja-ohjausministeri Heidi Hautala. Prosessi on ollu erityisen näkyvä ympäri vuorokauden useita päiviä. Ministerin vastuuta on perätty useita viikkoja. Tänään Vihreiden omistajaohjauskesta vastaava ministerii erosi sitten tehtävästään.

Ministerin ero oli oikea toimi. Asia on ollut seulottavissa useita viikkoja ja ministerillä on ollut ontuvat vastaukset aikaisemminkin pimeiden remonttitöiden teettäjänä. Lisäksi ministeri on ollut nuorempana  Greenpeace nimisen organisaation toimissa jossain muotoa matkassa. Vihreät on liike 1980-luvun ajalta, jossa oli mukana ympäristöaktivisteja, feministejä ja vaihtoehtokulttuurien ihmisiä.

Minusta oli hyvä että Heidi Hautala erosi tehtävästään. Ministerin on oltava rehellinen toimessaan ja kannettava vastuu omasta ministerin tehtävästä. Ministeri on estänyt rikosilmoituksen tekemisen viime talvena Greenpeacen vallatetessa Suomen jäänmurtajat maaliskussa 2012.

Ministeri sanoi ajaneen tällöin valtion etua.  Ministeri uhkasi erottaa silloinen toimitusjohtajan, jos rikosilmoitusta ei peruta. Tässä yhteydessä on esitetty vielä ministerin yhteydet organisaatioon nimeltä Greenpeace. Tietääkseen kyseisellä ministerillä on ollut yhteyksiä Greenpeaceen.

Olen muutenkin varovainen  Vihreän puolueen ajamiin asioihin. Yleensäkin Vihreät ympäri Eurooppaa on olleet joitain ympäristöjärjestöjä ja heidän aktiivejaan ennen puolueeksi ryhtymistä.

Ministeri eroaa kun hänen toimensa alkaa olla vastuuttomia. Vastuuta kannetaan mutta kun jotain tapahtuu niin ero ei ole ministerin ajatuksissa. Suomessa ministeri ei eroa yleensä heti ja ero tapahtuu yleensä median ja toisten puolueiden pakottamisen kautta.

Pimeän työn teettäminen ministerinä on aikamoinen riski. Hallituksen jäsenenä on toivottavaa toimia lakien ja asetusten rajoissa. Ministeri teettää pimeää työtä niin voi olla varma että asia tulee julki jossain vaiheessa. Valtioneuvoston jäsen on hallituskauden ikoni ja media ryöpyttää kaiken minkä se on kaivanu esiin kyseisestä henkilöstä. Tällöin pitäisi toimia oikein.

Hallituskriisiä tuskin tulee. Tällä vaalikaudella ei ole juuri muita hallitusvaihtoehtoja. Keskusta ja Perussuomalaiset tuskin alkaa tähän.  Odottavat seuraavia eduskuntavaaleja hyvällä mahdollinen voitto mielessään.  Sinällään Suomen kannalta on hyvä, että hallitus istuu koko vaalikauden. Varsinkin tällä maailmalaajuisella talouden taantumalla.

Vihreät on pieni puolue. Pieni puolue ei tietenkään voi sanella ehtoja. Tällöin vankennetaan hallitusta omalla kansanedustajamäärällä. Näin saadaan ns kokoomushallitus ja ministerin tehtäviä jaetaan sopivassa suhteessa eduskuntaryhmän kokoon nähden.

Sitten on vielä tämä Greenpeace, joka on  matkassa tässäkin ministerin erossa. Greenpeace tekee iskuja ympäri maailmaa ja saa aikaan sotkua pääasiassa isojen globaalejen yritysten toimiin. Menestyksestä riippumatta nämä aktivistit jaksavat matkustaa ympäri maailman etsien vaikeuksia itselleen ja kannattajilleen.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti