tiistai 29. lokakuuta 2013

Ilmasto ja metsä.

Ilmasto on minulle rakas aihe. Olenhan aina ollut kiinnostunut ulkoilemisesta ja kaikesta luontoon liittyvästä. Seuraan omalla tavallani säiden kehitystä. Minusta luonto on parasta mitä voimme jättää jälkeemme uusille sukupolville. Suomelle metsä on ollut elinkeino kautta historian.

Meillä kasvaa n 20 eri puulajia. Näistä tunnetuin on kuusi ja mänty. Nämä ainavihannat raakapuut kasvaa hitaasti verrattuna Etelä-Euroopan ja Latinalaisen Amerikan maihin verrattuna. Meillä puu kasvaa keväällä pituutta ja kesällä puu tekee uuden luston. Lusto on vuosirengas.

Talven lyhentyminen ja lumipeitteen pieneneminen tekee puun korjuun talvella haastavaksi. Routa-aika jää lyhyeksi ja roudan syvyys ei ole enää niin syvä, että se kestäis monitoimikoneiden ja puutavararekkojen ajamista jäisillä talviteillä. Näin puun korjuu talvellä jää lyhemmäksi kuin aikaisemmin. Kun maa on sula sinne ei voi laittaa isoja metsäkoneita. Suomessa routa on ollut hyvä ystävä puun korjuussa.

Suomen metsä todennäköisesti selviää ilmaston lämpenemisestä. Toinen asia on siten Eteläisen-Euroopan metsien kohtaloa. Kuivaako Euroopasta metsät lämpötilan kohoamisesta? Miten siellä olevat puulajit reagoi? Joutuuko pohjoinen havumetsävyöhyke sitten ottamaan vastuun maailman puuntuotannosta.?

Kuusi, mänty, koivu ja kaikki puut täällä Suomessa ovat kasvaneet jo tällä vuosikymmenellä pitemmäksi. Lustot ovat leveämpiä kuin ennen. Puun syyt ovat pehmeitä. Koivu voi olla ihan pehmeää puuta vaikka sen pitäisi olla kovaa puulajia. Liian nopeaa kasvanu puu on pehmeämpää kuin hitaasti kasvava puu. Puukuidut ovat tiukemmat pitkään kasvaneessa puussa.

Ilmaston lämmetessä on metsissä jo olemassa uusia tuholaisia. Yksi esiintyvä on coloradonjuoriainen. Tämä tuholainen on tullut Suomeen tällä vuosikymmenellä. Metsiä tuhoaa sienet, hyönteiset sekä jotkut selkärankaiset. Jos talvet lämpenee, niin näitä tuholaisia selviää talven yli ja siten ne pääsee heti keväällä lisääntymään. Tällöin metsähyönteiset ovat keväällä valmiit uusiin koitoksii.

Ilmaston muutos ja metsien tila on suuri kysymys nyt. Tätä ei voi sysätä tulevaisuuteen. Miten metsien käy tässä kehityksessä? Korvaako puurajan nouseminen pohjoisemmaksi tämän? Voiko puut kasvaa siellä missä nyt on jänkää ja ikiroutaa?  Tuleeko Pohjois-Lappiin tosiaanki mäntyä ja kuusta? Asia voi olla sekin, että metsä ei isommin nousekaan tundraa ylemmäs.

Mitä tahansa tästä seuraa olemme yhdellä planeetalla. Toistaiseksi maapallolla on tiettävästi elämää. Onhan mahdollista, että jossain aurinkokunnassa on elämää samankaltaisella planeetalla. Nämä ovat ihmiskunnan saavuttamattomissa. Meillä on vain tämä planeetta millä elää. Ilmaston lämpeneminen voi olla paha ihmiskunnan  historiassa.  Meitä on vielä yli seitsemän miljardia ja miten me elämme sitten kun olemme saattaneet maapallon asumiskelvottomaksi.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti