torstai 17. lokakuuta 2013

Ilmasto lämpenee - mitä sinä olet valmis tekemään sen puolesta.

Nyt on taas aika koleaa. Tuuli käy luoteisen - pohjoisen puolelta ja siten lämpötilat on laskeneet nollaan.
On lokakuu ja tietenkin tähän aikaan alkaa jo syksyn kylmät ja pimeät illat. Syyspäiväntasaus meni ja nyt ollaan talven puolellla jo Maan kiertäessä Aurinkoa ja pohjoisen pallonpuoliskon ollessa poispäin Auringosta.

Ilmasto on olettamuksien mukaan lämmenny. Näkyykö se Suomen oloissa. Minusta ei muuten kuin kesällä lämpimän aikaan. Talvet ovat kylmät vaikka ilmaston lämpeneminen on tosiasia.

Seuraan ilmastokeskustelua  käytännössä koko ajan. Seuraan päivien lämpötiloja ja syksyn etenemistä kohti talvea. Talvi ottaa otteen juuri näiden päivien aikaan. Jossain vaiheessa tulee lunta.

Lumi on merkki talvesta vaikka ny ennustetaan koko ajan lämpeneviä talvia. Minusta kylmät, sateiset ja tuuliset talvipäivät ei ole ilmaston lämpenemistä. Suomessa on aina ollut kylmää syksystä kevääseen. Onko räntäsade ilmaston lämpenemistä? Jos ilmasto lämpenee, niin siten meillä pitäisi olla tähän aikaan 10 astetta lämmintä. Pohjoistuuli on saanut vallan tälle viikolle ja olosuhteet ovat jo arktiset. Lämpötila 0C tienoilla.

Ehkä kesät ovat nyt lämpimämmät. Liiankin kuivat. Suomi on alueella jossa kesät voivat lämmetä ja talvet kylmetä. Ainakin jossain vaiheessa talvea tulee kylmät pohjois- ja koillistuulet. Tällöin ei tunne ilmaston lämpenemistä.

Keski ja Etelä-Eurooppa taas voi joutua kuivuuden ja tulvien valtaamaksi lähet joka kesä. Sään ääri-ilmiöt alkaa olla jo arkipäivää ja  se taas tuo omat vaikeudet elämään. Mitä jos Eurooppa kuivaisikin aavikoksi.
Mikä olisi tämän seuraukset?

Luin kerran yhtä artikkelia ilmaston lämpenemisen vaikutuksista Maapallon ekosysteemiin. Siinä Eurooppa olisi aavikoitumassa ja vain Pohjois-Eurooppa olisi elämisen kannalta paikka jossa voisi elää. Voisi kasvattaa viljaa ja lihakarjaa. Keski-Eurooppa painisi kuivuuden kanssa.  Nytkun meillä on Sahara lähin aavikko, niin sitten olisi Etelä-Eurooppa aavikkoa tämän lisäksi.

Tulisi aika ahdasta asua täällä. Mihin nuo ihmisparat tuolta sitten tulisi? Todennäköisesti tänne Pohjolaan. Meillä kasvaisi vielä puuta ja kaikkea viljaa. Miten tuo ruoka sitte jaettais. Riittäisikö kaikille ruokaa ja asuntoja pään päälle?  Vain Pohjolassa saisi maitoa.

Mitä sitten tapahtuu kun tundra ja ikirouta sulaa esim Venäjällä. Venäjä on lähin ikirouta-alue meille suomalaisille. Maa on jänkää ja se on erityisen haavoittuva maaperä. Tundran ja ikiroudan sulatessa maasta vapautusi metaania ja muuta kasvihuonekaasuja lisääviä yhdisteitä. Nämä yhdisteet saavuttais ilmakehän nopeasti. Tämä maaperä on ollut tähän asti jäässä ympäri vuoden ja sulaminen edesauttais ilmaston lämpenemistä. Se olisi tuomio tälle ilmaston lämpenemiselle. Silloin maapallo tulisi tuhoutumaan.elämän kannalta. Metaani hävittäis ilmakehää ja saisi aikaa ilmaston lämpenemistä tästä eteenpäinkin.

En halua ennustaa tai antaa tuomiopäivää tälle tapahtumaketjulle mutta merten pintojen noustua ja ikiroudan sulattua maapallolta katoaa tasapaino säiden suhteen. Tämän seurauksena emme voisi jatkaa nykyistä elämää ja elintasoa.   Riittäisikö hyvinvointia kaikille kansoille?

Maapallon toisilla mantereilla tapahtuisi sama reaktio. Aavikoituminen uhkaa. Mihin me sitten mahutetaan 7 mirjardia ja enemmänkin ihmisiä, jos elää voisi vain 60 leveysasteen pohjoispuolella? Talvella kuluisi energiaa niin paljon, että emme kerkiäis lämmittää kaikkeja koteja. Öljyä ja muuta energiaa kuluisi kymmeniä kertoja enemmän kuin nyt. Kesät olisivat kuumenpia kuin nykyisin.

Tässä on jo useita asioita, jotka ovat lähitulevaisuuden ongelmia. Maapallon väen täytyisi ratkaista nämä ongelmat välittömästi. Muuten tulee lisää uusia uhkia maan lämpötilan kehittyessä. Me tarvitsemme energiaa edelleen vielä useita vuosikymmenä. Jossain vaiheessa kehitämme ilmaston kannalta kestäviä energialähteitä. Sitä ennen meidän on saatava ilmasto kestävälle kehitykselle. Olisi se sitten elintason lasku ja fossiilisten polttoaineiden käyttämisen vähentäminen.On saatava rajat kasvihuonekaasujen vähentämiseen ja siten saamaan elintaso kestävälle tasolle.

Tietenkin huonoiten toimeen tulevat eivät voi osallistua elintason laskuun. Kuluttamisen vähentäminen on yksityisen ihmisen keino lähteä vähentämään fossilisten polttoaineiden vähentämisen puolesta. Sinä joka kulutat älyttömästi. Mieti omien valintojen kautta miten haluat maapallon käyvän tulevaisuudessa.
Minusta kuluttamiselle joudutaan laittamaan rajat jo tällä vuosikymmenellä.



1 kommentti:

  1. Teen toki kaiken mitä voin ilmaston lämpenemisen eteen.

    Eteläisemmän Euroopan maiden pitää ruveta ehkäisemään sen verran rajusti, jotta mahtuvat tänne Suomeen lopulta. Ja sitten niiden asukkaiden tulee opetella suomen kieli. Ja heidän pitää potkaista ajoissa liian sikiävät turkkilaiset sun muut muualle.

    VastaaPoista