tiistai 23. heinäkuuta 2013

Hilla kypsyi heinäkuun alkuun.

Yksi juttu mikä kuuluu kesään on marjojen kypsyminen. Kasvukausi on lyhyt mutta tänä aikana kuitenkin meille kyspyy suuri määrä eri marjoja alkaen heinäkuulta ja kestää pitkälle loppukesään.
Marjoista ensin kypsyi hilla. Hilla on yksi c-vitaamiinipitoisin marja on sen lisäksi arvokkain metsämarjamme. Hilla kasvaa pääasiassa Pohjois-Suomessa. Hilla kasvaa jängällä ja se kypsyy heinäkuun aikaan ja hillasesonki kestää n. kaksi viikkoa. Lisäksi korpeen kyspsyy hillaa tämän kaiken lopuksi.

Tänä kesänä hilla kukki jo toukokuun lopussa. Niin teki mustikkakin. Marjasesonki alkoi siten heinäkuun alussa ja hilla kyspyi tänä kesänä ennätysaikasessa. Tämä oliki yllätys koko maassa. Hillaa sai siten poimia jo heinäkuun 4. päivä.

Hillasaaliille kävi sitten heikosti.  Seuraavalla viikolla lämpöaalto hävisi Suomen yltä ja pohjoisesta saapui kylmä säärintama. Oli paikkoja joissa kävi halla ja lisäksi pahimmissa notkoissa lämpötiöa kävi pakkasen puolella. Näin osassa Lappia hilla ei sitten päässy kypsymään ollenkaan.

Lehdet ja muu media näytti uutiskuvaa hyvästä hillakesästä. Minä näin asian toisin.Osaan Lapin kairaa ei ollutkaan hillaa. Hillalehdet oli punasena ja loisti jo ruskan värissä. Hillarallia ei ollut tien päälla, eikä thaimaalaisia poimijoita näkynu ollenkaan.

Hilla saa ihmiset huumaan. Voisi jopa sanoa hurmioon. Jängällä kulkee useita ihmisä. Hillahulluja on sitten metsässä. Hyvällä asialla tuossa ollaan ja saahan marjaa syödä sitten pimeinä syys- ja talvi-iltoina.

Marjoa olisi hyvä kerätä ihan huvin vuoksi. Poimiminen on kuitenkin työlästä ja aikaa saa varata tunteja. Ilman mitään ei tapahdu. Yleiskunto paraneen kun liikkuu muutaman kilometrin päivän aikana.  Marjojen kerääminen on jäänyt nykyään kiireisen elämän takia. Toivottavasti löydettäisiin uudestaan tämä mukava harrastus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti