tiistai 23. huhtikuuta 2013

Ammattiliitto.

Ammattiliitto on Ay-liikkeen sisällä toimivajärjestö, joka pitää huolta työntekijöiden työehdoista.
Työehdot on taas se sopimus, joka takaa työntekijälle palkan, työehdot, työajan ja työsopimuksen. Työntekijän ja työnantajan välinen sopimus on työehtosopimus.

Ammaatiliitto auttaa työntekijää melkosesti. Työnantajan on pidettävä kiinni sopimuksesta, jos työntekijä on ammattiliiton jäsen.

Ammattiyhdityksen aikaan saavia sopimuksia. Ay-liike on saanut aikaan ison määrän erilaisia työehtoihin kuuluvia kokonaisuuksia. Näitä on iso lista, enkä ala sitä tähän kirjoittamaan.

Joitan tunnetuinpia kohtia on:
  -8 tunnin työaikalaki, -Työsopimuslaki, -Työsopimuslain uudistus, laki työriitojen sovittelusta ja laki työtuomioistuimesta, -Työturvallisuuslaki, -Työsuojelusopimus, - Ansiosidonnainen työttömyysturva.
Näitä on lisää ja toivottavasti tulevaisuudessa enemmänki.

Suomessa ei ole vähimmäispalkkaa mutta työehtosopimuksissa vähimmäispalkka on sovittu alakohtaisesti erikseen.

Työntekijät kuuluvat liitoissa ammattiosastoon joka on valtakunnallisen ammattiliiton jäsenyhditys.
Jäsenyhdistys toimii paikallisesti kokoen eri ammattialojen ihmiset samaan yhteisöön. Yleensä nämä ihmiset on yhden ammattialan osaajia ja ammattilaisia. Joillain aloilla on paikallisia yhditysksiä, joihin kuuluu saman yrityksen henkilökuntaa. Nämä voivat sopia työehdot myös paikallisesti. Yleensä kuitenkin työntekijää edustaa oma ammattiliitto.

Ammattiliitto on yksi toimija suomalaisessa yhteiskunnassa ja tekee työtä saadakseen jäsenille parannuksia sopimuksiin. Tänä päivänä jäsenistö harvenee. Nuoria ei saada jäseniksi, koska nuorten työelämä on mennyt hajanaiseksi. Työ on epäsäännöllistä pätkätyötä, mikä ei tuo ihmiselle tarpeellista tuloa elämiseen. Nuoret on paljon yhtäaikaa opiskelemassa ja työssä. Tämä taas aiheuttaa kierteen josta ei pääse pois.

Työelämä ei enää tuo edellytystä ihmisten yhteisöllisyyteen. Työelämä vie työntekijältä kaiken voiman. Ammattiliitto on myös mieltä ylläpitävä voima työntejän jaksamisen kannalta.





3 kommenttia:

  1. Minusta pitäisi ammattiliittoon kuuluminen tehdä työntekijöille pakolliseksi. Ja toiseksi pitäisi säätää yleinen minimipalkka. Myöskin saataisiin ulkomaalaisia ihmisiä palkkaavat tahot sillä tavalla jossain määrin ruotuun.

    VastaaPoista
  2. Kaikkien työntekijöiden kuuluminen liittoon olisi kansalaisten keskuudessa tasa-arvoinen järjestelmä. Nyt systeemi ei anna työttömiksi jääneille mahdollisuutta kuulua ammattiliittoon.

    VastaaPoista