keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Kesä se on kylmäkin kesä

Kesä on ollut sateinen ja viileä. Lämmintä ei ole ollut montaakaan päivää. Kesä voi olla myös kylmä. Kesät on olleet hyvin lämpimät ja aurinkoiset, jopa helteiset. Olemme tottuneet lämpimiin keskimäärin ilmastonmuutoksen nojalla. Ei ole ennustettukaan tämmöistä kesää aiemmin. Odotukset on suuret kesän suhteen on suuret löhöily- ja grillaus säihin. Virvoitusjuomia sekä jäätelöä kuluu suuret määrät ja terassit pursuaa syöjistö ja oluen juojista.

Itse kesän säähän. On yllätys tämä viileä kesä mutta ei ole niin harvinainen. Tämmöistä voi olla kesällä. Nyt tämä säätila on seurausta lämpimän ja kylmän ilmamassan väliin muodostunut suihkuvirtaus. Tämmöiseen ilmamassojen väliin syntyy ilmavirtauksia, jotka liikuttavat matalapaineita pitkin poikin ympäri maapalloa. Nyt tämä ilmavirtaus on jämähtänu Skandinavian alueelle ja Suomen päälle. Suomessa vallitseva ilmavirta voi ja yleensä jämähtääkin paikalleen. Näin myös menneiden kesien korkeapaineet ovat olleet. Talvellakin tämä ilmiö voi toimia samoin ja kylmä tai leuto talvisää pitää Suomea otteessa.
Harmittava takaisku suomalaisille. Emme kylve helteisessä kesäsäässä, emmekä rantakeleissä. Sandaalikelikin on jäänyt kokematta.

Etelä -Suomessa lämpötila on pysynyt 20 asteen tienoilla ja lämmintä on ollut. Rannikolla on ollut myös viileää mutta ei niin kylmää kuin Pohjoisessa Suomessa ja Lapin maakunnassa. Sateet ovat piekseneet Suomen maata ja tuulinen sää vallitsee läpi koko maan. Lapissa kesä on ollut erityisen raadollinen. Vettä on tullut taivaalta niin, että kuivaan maan pintaa saa että ja odottaa. Jokunen aurinkoinen päivä on ollut mutta vetinen/märkä säätyyppi on ollut vallitseva. Joet käy ylärajoilla ja tienposket ja ojat valuttaa ja varastoi vettä uomaansa. Maastossa on paljon vettä.

Kylmä kesä on myös hidastanut linnupoikasten kehittymistä. Lintuemot kantaa ruokaa edelleen poikasille. Myös kanalintujen pesintä on vaikeutunut. Luonnon eläimistä ei ole juuri tietoa. Sato-odotukset on myös huonot. Erityisesti marjasato jää niukaksi. Hilla kukki ja pölyttyi myöhään. Yöpakkanen palellutti kukat ja alkukesän kylmä verotti hyönteisten määrää ja kukkien pölyyttyminen jäi vähäksi. Mustikan satoa ei myöskään tiedä. Sekin on myöhässä.

Lapissa kesää tuskin tulee. Termisesti on kesäaika mutta lämpötila pysyy alle 20 asteessa. Yölämpötilat on juuri ja juuri 10 astetta. Kesä on lämmin, jos lämpö tulee kesäkuussa - heinäkuussa yöttömän yön aikaan. Aurinko lämmittää yötäpäivää ja lämpötila voi pysyä hyvinkin 25 asteen yläpuolella. Yöt ovat lämpimiä myös. Myöhemmin kesällä elokuussa illat pimenee ja yöt kylmenee. Päivälämpötila voi nousta 20 asteeseen, ei korkeammalle.Tässä vaiheessa kerätään satoa talven varalle, joten ilman kylmeneminen ei ole niin suuri asia.

Mitään dramaattista ei kesän lämpötila ole. Nyt on kylma ja sateinen kesä ja säälle emme voi mitään. Se on mitä on, sen kanssa on elettävä. Myöhemmin syksyllä ei enää muistele asiaa, kun kaikki valmistautuminen talveen on tehty. Pohjoisessa on kylmää pääsääntöisesti pitemmän aikaa vuodesta kuin lämpö hellisi. Ajatukset siirtyy jo seuraavaan kesään tietäen, ettei vuodet ole veljeksiä.


3 kommenttia:

  1. Hillaa ei ole. Jängällä on raakileita ja paljon paleltuneita. Moni jänkä on tyhjä hillasta, eikä sadosta ole tietoakaan. Jossain voi olla hillaa mutta ei minun tuntemalla paikoilla. Tuntemattomaan paikkaan ei ole haluja lähteä.
    Sadon kerääminen Taitaa jäädä haaveeksi.

    VastaaPoista
  2. Kyllä minä niin pahoihin mieleni kun on niin viileää...

    VastaaPoista
  3. Nyt soisi jo lämmintä säätä kun ensi viikolla menen lomalle...

    VastaaPoista