sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Venäjä varustaa itärajamme lähistölle

Venäjän varustautuminen länttä kohti on oleva tosiasia. Venäjä tulee lähemmäs meitä. Venäjä tulee lähemmä Länsi-Eurooppaa. Näin on myös Suomen itärajan toisella puolen. Viimeisimmät varustautumiset ovat Petroskoisssa ja Alakurtissa. Nämä eivät ole kovinkaan kaukana Suomen itärajasta. Mitä asesitusta sinne tuodaan, en osaa sanoa tässä. Sinällään asia ei ole niin suuri kuin olettaa. Esimerkiksi Alakurtin varustautuminen ei ole uusi asia. Neuvostoliiton aikaan siellä oli tukikohta. Samoin Venäjän aikaan. Alakurtti lakkautettiin 2009 ja silloin sieltä vietiin joukot pois muualle Muurmanskin alueelle.  Nyt sitte sotilaat palaa takaisin.

Onko kyse meneillään olevassa Ukrainan kriisistä, kun tuonnekin palataan takasin. Itse en osaa sanoa. Ainahan Alakurtissa on ollut vemäläisiä sotilaita ja aseistusta. Ainakin II Maailmansodan jälkeen siellä on ollut venäläisiä joukkoja. Luin jostain, että Venäjä asuttaa Alakurttia pohjoisen laivastonsa tueksi ja varustautumista Barentsinmeren uusiin sotilaallisiin investointeihin. Venäjä näyttää varustautuvan myös pohjoisella Jäämerellä tänhetkisen maailmanpoliittisen tilanteen takia.
Etelämmäs Petroskoin alueelle Venäjä on myös lisäännyt arsenaalia. Sielläkin sattuu olemaan venäläisiä tukikohtia. On ollut aina ja tuonnekin on lisätty viime aikoina lisää joukkoja. Suomen lähistöllä on vuosien varrella lisätty sotilasvoimaa jo usean vuoden. Venäjän mukaan nämä on osa pohjoista ulottuvuutta varustautumisen varalta. Silti nämä tukikohdat on Suomen rajojen tuntumassa.
Ehkä eteläisemmät tukikohdat Pietarin pohjoispuolella on Itämeren  alueelle kohdistuvaan puolustusstratekiaan perustuvaa varustautumista.

Täytyy vain toivoa, että nämä varustautumiset on vain normaalia valtioiden asevoimien kehittelyä, eikä uhkaksi Eurooppaa vastaan. Tässä kisassa Suomi on aina lännen ja idän välillä.


2 kommenttia:

  1. Venäjä on jo uhka koko Euroopalle. Se on lyönyt Georgian aloittamassaan sodassa, irrottanut alusmaikseen Etelä-Ossetian ja Abhasian ja pelotellut Armenian puolikuoliaaksi. Lisäksi se on liittänyt huomattavan suuren osan Ukrainan valtioalueesta itseensä ja huseeraa armeijoineen jäljelle jääneen tynkä-Ukrainan alueella. Yksikään Venäjän naapurimaista ei voi luottaa Venäjään. Ei edes Kiina. Mutta Kiinalla on turvanaan iso kokonsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kautta aikain Venäjä kokeilee naapurivaltioiden sietokykyä. Suurvallalla on siihen varaa. Venäjä haluaa porstuan ja kammarin välisen tilan olevan suopea venäläistä kulttuuria kohtaan. Venäläisiä on sekoittunut maan lähialueille ja heitä on puolustettava jonkun puolustusdoktiinin mukaan. NATO on edelleen vihollinen, vaikka heillä on yhteistyötä terrorismijahdissa maailmassa.

      Poista