sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Vaaleista 2015

Eduskuntavaalit 2015 on käyty. Pulinat pois, kansa on sanansa sanonu. Niin kävi tälläkin kertaa.
Vaalitulos on varsin modermi. Demokratia on saanut uuden lisän aikaisempiin vaalikausiin, mihin on totuttu. Aiemmin on ollu kolme suurta Keskusta, Kokoomus ja SDP.   Näistä muodotettiin enemmistöhallitus suunnilleen vuorotellen. Joku näistä jäin aina kerran oppositioon. Tietenkin on olemassa 1970 luvun hallitukset, joissa Kokoomus jäi oppositioon, kun Punamultahallitus SDP:n  ja Keskustan välille muodostettiin melkein joka kerta. Oliko kyse sitten presidentti Kekkosen ajan kuva maailsta, jossa ei ollut sijaa muille puolueille. Kokoomus pääsi vasta hallitukseen pitkän oppositioajan päätytyä 1987 vaaalien jälkeen.

Nyt tuohon joukkoon jakamaan ääniä on tullut Perussuomalaiset. Tämä 1995 perustettu puolue oli pienpuolue vielä tuolloin. Olihan se entinen Suomen Maaseudun puolue. Aikanaan riitaantunut, Kesksustasta eroten ja moodostaen erillisen  puolueen. Ensimmäinen Jytky tuli Perussuomalaisille 2011 vaaleissa. he tulivat 39 kansanedustajalla sekoittamaan poliittista pakkaa onnistuessaan viedä äänestäjiä niin Keskustalta kuin SDP:ltä. Nyt tuli JatkoJytku. Vaalien tuloksen jälkeen Perussuomalaiset on nyt toiseksi suurin eduskuntapuolue. Kokoomuksen ja SDP:n kärsiessä vaalitappion. SDP:llä jo kolmas vaalitappio ja Kokoomus menestyi juuri ja juuri hyvin. Vaalien tulos on ns. muutosvaalit ja vallanvaihtovaalit.

Keskusta saa nyt vetää hallituksen muodostamista. Ensin puhemieheksi ja sitten hallitustunnustelijaksi. Kun tämä on käyty. Tasavallan presidentti nimeää uuden hallituksen. Uuden hallituksen olisi aloitettava jossain toukokuun loppupuolella. toivottavasti näin käy. SDP on sanonut, ettei yhteistyö Kokoomuksen kanssa onnistu. Pitääkö tämä paikkansa?  Edellinen halltuskausi, eritoten sen loppu oli riitainen näiden kahden välillä. Pienemmillä eduskuntapuolueilla menestys oli vaihtelevaa. Vihreille tuli lisää kansanedustajia. RKP piti paikkansa. Vasemmisto sai huonon tuloksen taas vaihteeksi.

Eduskunnan ulkopuoliset puolueet ovat pienpuolueita. Heitäkin on aina ehdolla. He ovat keränneet kannattajakortteja saadakseen rekisteröityä itsensä puolueeksi. Heitä ei voi yrityksen puutteesta syyttää. On työ saada kannattajakortit uudestaan kerättyä. Yksi oli Muutos 2011. Tuo perustui kerättyihin kannattajakorteihin. Saivat tuon kerättyä 2011 vaaleihin. Eduskunnasa oli edustus tuostakin puolueesta. Tämä edustaja erotettiin puolueestaan aiemmin. Joku syy aina pitää olla.
Yritystä oli Muutos 2011 pääsyä eduskuntaan. Tuo jäi onnistumatta. Kun ei saa ehdokastaan eduskuntaan kaksissa vaaleissa, niin puolue poistetaan puoluerekisteristä. Jos haluaa jatkaa toimintaa, niin kaikki on aloitettava alusta. Ne, jotka tän tekee, täytyy uskoa asiaansa täysillä.

Niin! Vaalit on käyty. Nyt sitte taas vaihteeksi elvytetään/leikataan kansalaisilta. Vaalien tuloksen pohjalta ei isoja muutoksia tule. Eurooppaa pitää tukea ulkomaisella velalla. Olisi hyvä keskittyä kuitenkin Suomen asioihin. Käytetään nämä kriisimaille kohdentuvat rahta kotimaahan. Euroalue on kriisissä ja tuossa joukossa Suomikin vielä on. Sanotaan, että rahat loppuu valtiolla, kunnilla ja yrityksillä. Työttömyyden hoitoon tuskin tulee mitään uutta. Vielä ainakin yksi ehdokas siirtyi vasemmalta oikealle. Kyllästyen vasemman laidan kommentteihin ja tekoihin. Tuokin on kannanotto.
Kansalaisena ilo on häipyny tehtaiden mukana. Elämämiseen tarvii aina enemmän resursseja ja Suomessa on menossa lama. Talous jamassa ja ihmiset lamassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti