lauantai 7. kesäkuuta 2014

Kaasua ja öljyä mereltä

Luin tuossa artikkelia pohjoisen ja arktisen alueen luonnonvaroista ja luonnosta.
Suomi on pohjoisen maapallon osana oleva maa ja kolmasosa Suomesta sijaitsee pohjoisen napapiirin yläpuolella. Meidät voi luokitella siten arktiseksi valtioksi.

Arktinen luonto on siten olennainen osa meidän maatamme ja maassamme on joitain pieniä luonnonvaroja ja niitä koitetaan hyödyntää ensinnäkin omaksi parhaaksi. Siten vielä, jos saatais tuosta vielä hyvinvointia kansalaisille, se toisi tuloja myös valtiolle.

Arktisen alueen luonnonvarat on pääosin toisten hyötynä ja Suomi on jäänyt pieneksi palaksi tuota suurta palapelia, jota aletaan pelata nyt Norjan, Venäjän, Yhdysvaltain ja Kanadan kanssa. Matkaan on ilmoittautunut Kiina, Etelä-Afrikka, Brasilia ja Intia. Suomella ei ole näitä luonnovaroja, joihin kuuluu ennekaikkea öljy ja maakaasu. Näitä on pohjoisella Jäämerellä ja lähinnä meitä on Norjan Snösvit ja Venäjän Stokman. Nämä isot öljy ja maakaasuesiintymät ovat näillä kahdella maalla etusijalla tulevaisuuden elinkeinona.

Lisää esiintymiä on tiedossa ainakin Venäjällä. Venäjä panostaakin nyt näiden esiintymien pumppaamiseen ja jalostamiseen sekä myymään maakaasua polttoaineeksi lähialueiden valtiolle ja nyt on nähty Venäjän tekevän kauppaa jo Kiinan kanssa. Sillä onkin edellyttykset tähän ja tekniikkaa kehitetellään koko ajan lisää. Heillä on isot alueet, joita voivat hyödyntää.

Norja taas on avannut jo osan Snöhvit:n kaasukentästä ja tulee investoimaan lisää siihen. Samoilla alueilla Norjalla on Goliat:n kaasukenttä ja sekin on yksi heidän tulevaisuuden investoinnestaan. Paljon on näillä kavereilla puuhaa ja varmaa on se, että mitään näistä ei jätetä tekemättä. Näillä näkymin öljyä näiden valtioiden alueilla on vielä kymmeniksi vuosiksi ja samoin kaasuesiintymät ovat mahtavat verrattuna kotimaisiin hankkeisiin nähden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti