Eilen käytiin koko Euroopassa ja Suomessa Euroopan Unionin Parlamentti vaalit. Suomella on Brysselissä on oleva 13 edustajaa ja näissä vaaleissa paikat jakautui suunnilleen samoin kuin vuonna 2009 kesällä. 13 MEP:tä vie sitten Suomen vaatimuksia ja tarpeita uuteen parlamenttiin kaikkien 25 maan edustajan kanssa. Miten tuo käytännössä toteutuu se ei näy ainakaan tavalliselle kansalaiselle ja palkansaajalle.
Suomen paikat jakautui seitsemän puolieen kesken ja vallan uusjakoa ei tapahtunut vaan kaikki sai pitää omat paikkansa vaikkakin henkilöt vaihtui. Uusia kasvoja ei juuri tullut ja ne vain paikat jakavat puolueet vaihtoivat miestä tai naista näissä vaaleissa. Vanhoja tuttuja kasvoja on tässäkin parlamentissa ja uudet valtuutetut saivat ääniä niin että ehdolla olleet tuntemattomat kasvot jäivät kauas ääniharavojen äänimäärän taakse. Trendi oli sama koko maassa. Euroopassa pärjää vain hyvät ja valitut henkilöt.
Puolueiden kesken ei muutosta tullut. Kokoomus sai pitää 3 paikkaa. Keskusta piti myös kolme paikkaa. Perusuomalaiset tuli kolmanneksi 2 paikalla. SDP piti kaksi paikkaa vaikkakin menetti ääniä toisille puolueille. Vihreillä on edelleen yksi, samoin RKP:llä. RKP sai todennäköisesti Ahvenamaan äänet, mikä oli odotettua.
Paikat meni siis tasan. Pettymyksiä ja voittoja tuli. Osa puolueista olisi toivonut parempaa tulosta. Ainakin sen näki osasta puoluejohtajia. 13 edustajaa on vähän mutta siihen on tyytyminen. Ei näin pientä edustajistoa saa hajoamaan yhden tai kahden puolueen kesken. Pienemmät puolueet pettyivät kokonaan. Euroopan parlamentissa on 766 jäsentä ja 13 on murto-osa tästä. Siinä riittää sarkaa tehdä Suomelle sopivaa politiikkaa ja saada Suomen tärkeänä pitävät asiat näkyvillä.
Eivätkös kridet kuitenkin menettäneet paikkansa?
VastaaPoista