torstai 25. lokakuuta 2012

Kesäaika - talviaika turha hyödyke

Sunnuntaiyönä siirrytään myös normaaliaikaan. Mennään ns talviaikaan. Keväällä kesäaikaan.Kelloja siirretään kahdesti vuodessa tunnilla eteen ja taakse.

Mikä on kesäaika? Kesäaika on aika johon menee suurin osa Euroopasta ja Yhdysvallat. Muu maailma on joskus pitäny kesäaikaa ja Afrikan maissa kesäaikaa ei ole ollut koskaan käytössä.

Kesä on aikaa jolloin pohjoisessa on valoisaa melkein ympäri vuorokauden. Suomesa on Lapin maakunnan alueella yötön yö. Tällöin aurinko paistaa taivaalta yölläkin. Eteläisemmässä Suomessa on myös valoisaa ja keskikesällä hämärää.

Miksi me olemme sitten kesäajassa. Kesäaikaa on persuteltu niin että silloin olisi päivällä enemmän valoisaa aikaa ja se toisi hyötyä energiateollisuudelle. Lämmitystä voisi säädellä ja se toisi hyödyn. Toinen syy on aamulle osuvat valoisat tunnit.
Onko tuo sitten järkevä ja tuoko tunnin siirto eteen tuon hyödyn. Meillä Pohjolassa tuo hyöty jää kuitenkin yöttömän yön tuoman valon jalkoihin ja varsinaista hyötyä ei ole.
Kelloa rukatessa tunti vuorotellen keväällä ja syksyllä on jokseenkin hassu. Miksi me sen teemme. Olemme kuitenkin 2 tuntia edessä Greenvich:n ajasta ja  sijaitsemme maapallolla idempänä muuta Eurooppaa. Jo sijantimme tekee sen että ruotsalaiset ja britit ja länsi-eurooppa nouseen  kahta tuntia myöhemmin  kuin me.

Sitten maanviljelyssa ja karjataoudessa lehmien lypsäminen ei muuta aikaa kesäaikana. Lehmät täytyy lypsää sitten jo aiemmin. Eläin ei osaa muuttaa elämää kesäajaksi ja palata takaisin normaaliaikaan syksyllä. Vois kertoa jos tämmöinen lehmä löytyy.

Kesäaika ei välttämättä tuo  mitään ongelmaa henkilöille. Se voi kuitenkin väsyttää muutamana ensimmäisen päivänä. Tänä päivänä työt on monesti epäsäännöllisiä vuorokauden aikaan verrattuna ja kesäaika ei tällä tavoin ole tiellä töihin lähtiessä. Ihminen nukkuu yleensä puoleen päivään. Tietenkin jos on illalla ja yöaikaan töissä nukkua pitää sitten muuna aikana. 

Minä poistaisin kesäajan kokonaan ainakin Suomesta. Tehköön Eurooppa siten omat ratkaisut, jos EU ei pääse tätä päättämään. Suomessa on kesällä valoisaa normaaliajassa. Talvella ja syksyllä taas on pimeää johtuen vuodenajoista maapallolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti