torstai 31. joulukuuta 2015

Vuosi päättyy

Näin vuoden viimeisenä päivänä yleensä pohditaan mennyttä vuotta. Se on hyvä. Vuoden aikana Suomeen virtasi extra määrä ulkomaalaisia. Nämä ovat pakolaisia omasta maasta ja erityisesti Syyriasta ja muualta Lähi-Idästä. Irakin,Syyrian ja Turkin alueen kurdit ovat joutuneet ahtaalle omassa maassa. Syyria sotii sisällissotaa jo viiden vuoden ajan.  Paljon heitä on tullutkin. Suomessa osa ja koko Euroopan Unioni on saanuki omat pakolaisena.
Yhteiskuntasopimus on ollut esillä jo toukokuulta alkaen. Sitä on vatvottu kesästä syksyyn ensin kahdesti pääministerin suulta syksyn aikana kahdesti Työmarkkinapolitiikassa koitettiin saada kahdesti sopimus.
Hallitus on kevään vaalien jälkeen istunut koko kesän yhdessä. Suomi tarvii heidän asiantuntijoiden mukaan jonkin sortin kilpailukyky loikkaa. Hallitus on tuonut eduskuntaan esityksen tästä kilpailukykypaketista. Näin hallituksella on nyt erimielisyytensä työmarkkinajärjestöjen kanssa, erityisesti palkansaaja osapuolien kanssa.
Vuosi vaihtuu kohta. Näyttää virinneen median kautta keskustelu työmarkkinoille sovittavasta jo viidennestä sopimuksesta. Tiedä tuota. Lakiesitykset  on eduskunnassa ja ammattiliitot vihaisena. Työnantajapuoli ei ole antanut kommentteja enää. AKT Hakaniemessä on omat selvitykset tehnyt ja antanut lausuntonsa. Sotkien pelikortteja oman luottamusmiehen erottamisella ja näyttäen toimintatapansa koko valtakunnalle .
Vuosi  2016 tuon haasteet. Miten tästä jatketaan? Viimeisten mielipidetiedustelujen pohjalta SDP on ykkönen. SDP odottaakin uutta vuotta jännissään. Odottavat hallituksen kompuroivan ns pakkolakien kanssa. Kiva kun viedään ilo  hallitukselta joillain omilla tuloarviokakulla ja sitten kuoritaan rusinat päältä. Itse eivät saaneet edellisellä hallituskaudella yhtään parempaa aikaan.

 Vuosi vaihtuu ja kalenteri jatkuu uudella vuosiluvulla. Kolme vuotta sitten oli oma mayojen kalenterin päättyminen. Sitä meilläkin odotettiin. Maailmanloppua ei tullut. Mayoen kalenteri alkoi ilmeisesti alusta vuodesta 1. Meidän kalenteri jatkoi etenemistään ja huomenna ollaan vuodessa 2016. Elävätkö mayat vuodessa 3, sitä ei tiedä. Ehkä nykyään heidän jälkeläisensä elää samaa vuotta kuin mekin.

Hyvää Uutta vuotta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti