lauantai 16. heinäkuuta 2016

Venäjän sulkeminen Rion olympialaisista

Kansainvälinen Olympiakomitea on sulkemassa Venäjää pois Rion olympialaisista. Eilen  uutisoitiin Venäjän olympiatoimikunnan lääkärit ja terveydenhoitohenkilökunnan vaihtaneen joukkueen jäseniltä otetut verinäytteet toisiin. Otetut verinäytteet puhtaisiin näytteisiin. Tämä tehtiin ottamalla valokuvat näyteputkiloiden viivakoodeista ja siten tuoden  toiset puhtaat verinäytteet tilalle.  On siinäkin urheiluhenkeä.

Tämä epäurheilullinen toiminta ollut teko on ollut Venäjän valtiojohdon siunaamaa.
Kaikkea sitä tulee esiin. Sotsin olympialaisten ja maailman kalliemmiksi olympilaisista on tullut nyt suuri farssi. Omat olympialaiset ja täten on ollut helppo laittaa homma näin. 

Täytyy kyllä sanoa, että en olis uskonut 2014 maailmassa tehden tätä. Kuinka monta mitalia Venäjä tällöin saikaan. En muista enää mutta kärjessä venäläisurheilijat olivat. 

Tänään tai huomenna on Kansainvälisen Olympiakomitean kokous jossa Venäjä ilmeisesti suljetaan kokonaan Rion olympialaisista.  Onhan he yrittäneet saada yksittäisiä urheilijoita kisoihin. Nyt näyttä siltä, että hekään ei pääse.  Kivat heille, mitä menivät tekemään tuon.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on eilisestä alkaen aloittanut virkamiesten erottamisen hallinnostaan kuultuaan tämän raportin.  Missähän menee hänen oma rajansa tässä asiassa?
Ei hän itseään voi erottaa, eikä hän ole tehny mitään asiassa.   

Yksi vallankaappausyritys jälleen

Turkissa on yritetty vallankaappausta. Nitzassa oli kuorma-autoilija, joka ajoi satojen ihmisten yli surmaten heti 80 henkilöä. Viikko on ollut uutistäyteinen. Ranska on saanutkin kahden vuoden sisään aimo annoksen terrori-iskuja. Belgiassa tapahtui välillä yksi isku ja nyt sitte Ankarassa on armeija yrittänyt vallankaappausta.

Yritys on epäonnistunut ja siitä syystä onkin saatu aikaan turpakäräjien tapaiset oikeidenkäynnit ja osa vallankaappausta yrittäneet sotilaat onkin teloitettu. Ei se tuo Sharian laki anna armoa, kun jotain pahaa toiselle yrittää tehä.  Arabien ja muslimien yhteiskuntaan kuuluu vieläkin tuo silmä silmästä ja hammas hampaasta -laki. Kosto on siis suloinen ja sen hvyittää usko Allahiin. Uskonto on suuri tekijä näillä main. Sen perusteella voidaan vaikka tehdä isku länsimaiseen kulutusyhteiskuntaan ja erityisesti muslimien verivihollinen eli kristityt ja protestantit.

Turkki on vanha Ottomaanivaltakunta ja siellä edelleenkin käydään pyhää sotaa länsimaisia uskontoja ja kansakuntia vastaan. Kukaan ei kuitenkaan muistele vanhaa Ottmaanivaltaa. Eikös se ollut eräänlainen monarkia jonka juuret ylsi I maailmasotaan saakka. Vasta sitten alkoi Euroopassa eräänlainen kansallisvaltioiden aikakausi.  Tää taas päättyi II maailmasotaan, jonka jälkeen alkoi eräänlainen imperiumien kausi ydinasepeloitteneen sekä kylmään sotaan.

Miten tässä miettii sitte näitä tämän päivän ja mennen viikon sekä viime vuosien terroristi-iskut Euroopassa.

Minä selitän tätä uuden vuosisadan alun uuteen kansallisvaltio ja -mielisyys ajatteluun. Euroopassa on alkanut uusi kansallisvaltioiden nousukausi. Pienet kansallisuudet ovat alkaneet nostaa päätään. Euroopassa on useita eri kansallisuuksia olevia valtioita niin  Lännessä kuin Idässa. Skotlanti Isossa .Britanniassa olleen brexit äänestystuloksen jälkeen että kaksi vuotta sitten olleen kansanäänestysken jälkeen.  Belgiassa on ollut hallitusriisi yli vuoden, kun Flaamit ja Saxit eivät päässeet yhteisymmärrykseen vaalien jälkeen. Vasta 1½ vuoden neuvottelujen päätteeksi hallitus saatiin kasaan. Balkanilla eli entisessä Jukoslaviassa ja Albanian puolella Eurooppaan on taisteltu eri kansallisuuksien välillä saaden väliin aikaan tulitaukoa ja uutta sotaa.  Venäjä valtasi Krimin 1½ vuotta sitte ja sekin on jäädyttynyt konflikti tällä hetkellä. Suomessakin pientä nationalismia on uutisoitu mediassa mutta meillä tää liikehdintä on pientä.

Toinen suuri teoria miksi iskuja arabi ja muslimikulttuurissa nyt Eurooppaan tuodaan on niin sanottu Pyhä Sota, jonka teoreettisella tasolla muslimiyhteiskunta on julistanut Läntistä demokratiaan vastaan. Tätä sotaa ei virallisesti ole mutta tätä on ennustettu joskin aikanaan ja nyt tää liikehdintä on alkanut elää omaa elämää. Tietenkin Turkin tuntumassa on Syyria sota, jota on käyty jo 6 vuotta. Eurooppa on yhdentymyt ja hakenut erityisesti taloudellista turvaa Euroopan Unionilla, EU on mörkö. Näin sanotaan. Yhden virheen tää kehitys on aikaan saanu. Sen että nyt rajat on auki EU:n alueella ja näin EU:n ulkopuolelta kun oot päässy sisälle, niin liikkuvuutes on vapaata koko EU_ aluella. Näin sitte Eurooppaan on päässyt sisälle henkilöitä joilla on yhteys Lähi-Idän terroyksiköihin.

Miksi Ranska ja Belgia. Täällä ollaan laitettu rautoihin terroristeja ja tuhottu paikallisia soluja tehden iskuja muslimihenkilöitä avstaan. Heitä on pidötetty ja tuomittu vankilaan. Näin ollen ns veljet on aloittaneet sodan pidättäjieään vastaan. Eurooppa on demokratia ja täällä tuomitaan vankilaan henkilö joka on tehny rikoksen toista ihmistä vastaan ja näin muslimeja on tuomittu Euroopassa. 

Instanulin kansaliväline lentoasema suljettiin ja Turkin lentokentät suljettiin vallankaappausyrityksen jälkeen. Parempi näin, silla uusien iskujenmahdollisuus on oleva. Suomalaisia on kehotettu vaihtamaan lomakohdetta ja Turkissa olevia suomalaisia on pyydetty sirtämään lentoaa parilla päivällä. Varmuus enne kaikkea.

On Turkissa jotenkin homma hanskassa, kun tämä vallankaappaus saatiin pysäytettyä. Näin siellä on edelleen vallassa "demokraattisesti valittu valta"   Tää lisämerkeillä. Onkos tuolla demokratiaa mutta kuitenkin Turkin presidentillä on narut käsissää, eikä sinne tullut epämääräistä sotilasjunttaa valtaan.

Näin jos oisi käyny, olisimme ihmeisssämme ja peloissamme kuka Turkkia johtaa. Olisiko "uusi" valta ollut sitten halukas käymään dialogia Euroopan kanssa ja miten olisi käynyt Turkin kanssa tehtyjen sopimuksien. Nato maa olisi suistunut uraltaan ja olisiko armeija sitten käyttäytyny kuten demokrattinen maa kuuluu.  Miten NATO, EU ja Venäjä olisi reagoinu tapahtuneeseen. Kuka tukisi Turkkia ja miten sen kanssa elettäin tulevaisuudessa?

Mikään ei kuitenkaan muuttunut. Ainoa juttu on se, että vallankaappausta yrittäneet ja siihen osallistuneet sotilaat on pidätetty ja teloitettu. Oikeidenkäntiä nää miehet eivät saaneet. Heidät teloitettiin välittömästi pidätyksen jälkeen.  Maailmassa on taas tapettu ihmisiä, niin Euroopan rajoilla kuin suurissa EU maissa. Toiset olivat viattomia ja toiset vähemmän viattomia. Kukaan ei taida enää uskoa rauhaan ilman terrori-iskuja. Kukaan ei enää usko rauhaan uskonnon ja vakaumuksen vuoksi. Kukaan ei enää ole turvassa, kun liikutaan ympäri Euroopan. Pelkoon ei saa antaa aihetta, sillä se antaa vallan näille epämääräisille ryhmittymille. Se mikä on varmaa. Me saadaan tämmöistä jatkossakin ja sitä varten on tehtävä työtä iskujen estämiseksi. Meidän on mietittävä rajojemme sulkemista vaikkaikin se aiheutta vaivaa meille eurooppalaisille. Tässäkin on siteerata lausetta. Missä EU, siellä ongelma. On muuten ajankohtainen sitaatti.  Hyvä Timo Soini.


maanantai 11. heinäkuuta 2016

Suomi Areena

SUOMI -Areena on taas kesän vetonaula, ainakin poliitikoilla. Toisaalta siellä on myös joitain suomalaisia vaikuttajia jotka saavat taas kerran tulla mediassa esiin hyväntekijänä tai analysoimassa Suomen taloutta.

Mihin piruun tämmöistä tarvitaan? Eikö suomalaiset saa lomailla rauhassa vaan lomien aikana on vielä korostettava kaikkea jo tehtyä ja tekemätöntä. Poliitikot taas tulevat kehumaan kilpailukykysopimusta ja analyytikot tuovat esiin kriisitietoisuutta.  Suomi Areena on eräänlainen kansallinen tietotoimisto. Poliitikot elävät maailmassa, jossa he ovat kaiken kansan nähtävänä 24/7 ja siten he yrittävät olla tärkeitä jopa lomalla ollessaan.

Tikkatuluna oleminen on sitten erityisen hassua jopa poliiitkolta. Kansanomaisuus yrittää olla näkyvin juuri kesällä. He ovat taviksia ainakin kesän. Onkohan tälle kesälle hallituksella shortsikausi. Kaksi vuotta sitte oli. Viime vuonna ulkomisteri oli kuninkuusraveissa mutta se hälle sallittakoon. Ei tikkatauluna oleminenkaan nyt suuri virhe ollut.

Ehkä kansakin uskaltaa olla siten näin. Analyytikot on sitten toine juttu. He ovat sidoksissa omiin tutkimuslaitoksiin ja he eivät uskalla olla shortseissa kesälomallakaan. Nämä tutkimuslaitokset tekee tutkimuksia omalle väelleen ja siten haastatteluissa on niin työväestön kuin työnantajien edustajia ja kaikki on yhtä mieltä siitä, että olemme modernissa maailmassa joka tarvii omat toimensa suuren lopputuloksen saavuttamiseen.

Nytkin saadaan sitte kuulla kaikkien osaajien kommentteja....En tiedä mitä tälläkin jutulla yritetään saada aikaan. Yhden jos toisenkin yhteiskunnallisen vaikuttajan mielipide tulee esiin tänäkin vuonna.

tiistai 5. heinäkuuta 2016

Helsinki sigthseeing

Päivällä olin Helsingin edustalla olevalla sighseeing risteilyllä. Matka kesti vajaa 1/½ tuntia. Tämä lautta kiersi ensin Suomenlinnan tältä puolen käyden mutkan Uunisaaaren ja Harakan ympärillä. Käyden kääntymässä lähellä Länsisatamaa ja Helsingin telakan palaten sitten takasi samaa väylää.

Siinä kerrattiin Suomen historiaa jo 1600 alun puolelta. Historiaan liittyen oliko jo tuohon aikaan Merisataman edustalla Kaivopuiston edustalla mattolaituri. Yhdeksi nähtävyydeksi oli irrotettu tämä paikallinen matonpesulaituri. Se selvitettiin sekä suomeksi  että englanniksi ja näytti osalla turisteista olevan vielä omalla kielellä käännetty. Matot voi jättää laiturille kuivumaan ilman, että tarvii pelätä niiden varastamista. Kahvila Mattolaiturin terassi sijaitsee ihan laiturin kupeessa. Silminnäkijöitä taitaa olla.

Matka jatkui ja tässä kierrettiin sitten takasin Suomenlinnaan ja Kustaanmiekan mutkan jälkeen tultiin taas takasi samaa väylää myöten. Santahamina ohitettaessa siellä kerrottiin olevan jo asutusta viikinkiajan alusta, Joka jotenki oli minulle aika uusi tieto. Onko missään kirjattu viikinkien asuttaneen isommin Suomenniemeä. Täytyyhän sitä olla, kun heti jääkauden vetäytymisen aikana tänne ollaaan tultu asustelee. Kai tuo on jotenkin sidoksissa historiankirjoittamiseen, eli painettua sanaa ei tuolta ajalta paljoa ole.

Samaan hengenvetoon taustalla olleessa selostuksessa kerrottiin vähän niin kuin vitsi. Vitsi tuo tänä päivänä onkin. Tää juttu peräänkuuluttaa jo 1700 luvulta kahvin vaarallisuudesta. Kahvi oli pannassa tuolloin ja sitä sai juoda vain vähin äänin. Kahvin juonti saattoi tuoda sakkoja sen juojalle.

Niin! Kustaa III oli sitten saanut tietoon kahvin olevan myrkkyä. Oliko tämä sitten hänen esikuntansa keksintöä mutta tuolloin Ruotsissa ei saanut kahvia. Kustaa III oli sitten määrännyt kahdelle elinkautisvangille rangaistuksena juoda kahvia. Näin hänen henkilääkärinsä keräisi tietoa kahvin myrkyllisyydestä ihmiselle.  Nämä kaksi vankia olivat kaksoset. Kustaa III määräsi toiselle juotavaksi kahvia ja toiselle teetä.  Teekin taisi olla jotenkin myrkyllistä heidän ajan tiedon mukaan. Kahvia juotettiin, teetä juotettiin näille elinkautisvangeille. Henkilääkäri teki tutkimusta miten kahvin juonti vaikuttaa vankiin. Homma jatkui ja jatkui. Aikanaan Kustaa III henkilääkäri kuoli. Myöhemmin kuningas itse kuoli. Vangit elivät yhä ja jatkoivat kahvin/teen juomista.  Pisimpään näistä kaksosista teen juoja eli pisimpään 83 vuotiaaksi. Tämmöinen tarina sitte turisteille. Pientä hymyä huomasin kanssamatkustajista eli turisteista.

Matka loppui sitte suureen sadekuuroon, eikä näistä turisteista meinannut kukaan lähteä lautasta ulos. Sadekuuro loppui ja jäin sitte vielä kattoo torimyyjien tuotteita.

Avoimet ovet eli rajat on auki Euroopan Unionissa

Rajat auki. Eurooppa on vapaan liikkuvuuden maanosa. Sen tuo Euroopan Unioni . Shengen alue kuten kaikkialla EU sisällä liikkuminne on vapaata. Passintarkastuksia on silloin tällöin, kun esim Tulli Suomessa ottaa joitain epäiltyjä tarkastukseen.

Vapaa liikkuvuus on hyvä. Nyt vain kaksi viime vuotta on ollut henkeä salpaava. Niin Turkista kuin Syyriasta sekä Libyan, Tunisian kautta on Eurooppaan yrittänyt ja saavuttanut päämäärän satoja tuhansia pakolaisia. He ovat lähteneet pakoon kotimaansa hankalia olosuhteita ja suurelta osin sotaa pakoon. pelkona on oman hengen menettäminen nuorena esim sodassa tai kapinassa. Näin vuodet ovat tuoneet Suomeenkin yli 30 000 pakolaista matkustaen läpi Euroopan. Mittava määrä pakolaisia on tullut Turkin; Kreikan kautta Serbian ja Kroatian kautta Unkariin Itävaltaa ja sieltä Saksaan ja Suomeen.  Ruotsi ja Tanska ottivat välistä oman joukkonsa mutta monella oli päämääränä Suomi. Suomi pieni Pohjolan valtio. Kylmissä olosuhteissa jonka sosiaaliturva auttaa ihmisiä eteenpäin elämässä. Tää tarina on ollut heillä kuulolla.

Sinällään vapaa liikkuvuus ja ulkomaisten tulo Suomeen ei ole niin väärin mutta kun massa joukkona tulee tänne odottamaan turvapaikkaa. Sen turvin saa jäädä maahan ja yrittää saada oleskelulupaa ja työlupaa itselleen.  Näin on yksi ulkomaalainen suomalaisen sosiaaliturvan piirissä.

Tääkään ei ole niin paha juttu. Tässä hankaluuden tekee se, että Suomessa on itsestään jo henkilöitä, joilla on vaikeuksia elämisessä. On työttömyyttä, rahattomuutta ja sosiaalisen elämän puutetta. Meillä kun on yli puolet työikäisistä yksieläjiä. Osa tekee pienipalkkaista työtä ja osa on työttömänä. Rahaa menee heidän auttamiseen eikä työnantajat ole halukkaita auttamaan yhtään enempää kuin haluavat. Työtä on rajallisesti ja sitä ei kaikille riitä. Kun rahaa ei ole omien autettavien kustantamiseen, niin miten sitte maahantulijoille. Näistä maahantulijoista tulee jossain vaiheessa maahanmuuttajia. Tällöin he tarvivat työtä toimeentulonsa eteen.

Kun on oman maan työttömät ja maahanmuuttaja työttömät etsmässä samoja työpaikkoja. Työnhakijoita on siten enemmän kuin olisi ilman pakolaistulvaa. Sosiaaliturvaa maksetaan sitten samalla tavalla alkuperäisille suomalaisille kuin maahanmuutajille. Valtion ja kuntien  budjetti on rajallinen. Joku jää aina ilman. Minusta tää ulosjääjä on suomalainen, joka on käynyt koulun ja opiskellut ammatin itselleen alistuen TE-keskuksen palvelujen piiriin. Näin hän joka teki töitä tutkinnon eteen onkin roskasakkia. Valkoista roskaväkeä. Ei ulkolaista roskaväkeä, kuten suurin osa maahanmuutajista.

En vastusta maahanmuuttoa, enkä pakolaisten ottamista. Me ei voida sille mitään. Ihmisten liikkuvuus on maailmalaajuista. Sitä tapahtuu koko ajan. On työperäistä maahanmuuttoa sekä turismiin perustuvaa matkustamista. Minusta maailmaa pitää nähdä ja siihen on annettava mahdolisuus. Kun homma lähtee lapsesta kuten tällä hetkellä. Homma ei olekaan ymmärrettävää. Joudumme jakamaan hyvinvointiamme ulkoisen muuttamisen takia ja kuka on halukas luopumaan omastaan. Ei kukaan.

Suomalainen yhteiskunta on mennyt siihen pisteeseen, että täällä on enää voittajia ja häviäjiä. Itsekin olen jäänyt häviäjien puolelle ja olen joutunut luopumaan omasta hyvinvoinnista. Suomessa ei enää työtä tekemällä saavuta hyvinvointia. Kaikki edut, joita monella hyvinvoivalla on, minulla ei ole. Nyt maahan on tullut ja tulee uutta kansalaista, joka on otettava yhteiskuntaan matkaan. Heitä ei jätetä yksin. Moni suomalainen on jätetty. Se on monen kohtalo. Ystäväpiiri auttaa mutta ystäviä on kaikenlaisia. Kaikkien kanssa ei halua olla ja siten myös yksinolo on tuttu ympäristö. Harrastuksien kautta löytää itselleen jokseenkin suvaitsevaa elämää.

Suomi on köyhä maa jolla on teollisuutta, kaupankäntiä ja vientiä. Raukat on lähteneet merten taa. Me jääneet olemme perineet maan, joka ei ole kaikille yhtä hyvä.