torstai 31. joulukuuta 2015

Vuosi päättyy

Näin vuoden viimeisenä päivänä yleensä pohditaan mennyttä vuotta. Se on hyvä. Vuoden aikana Suomeen virtasi extra määrä ulkomaalaisia. Nämä ovat pakolaisia omasta maasta ja erityisesti Syyriasta ja muualta Lähi-Idästä. Irakin,Syyrian ja Turkin alueen kurdit ovat joutuneet ahtaalle omassa maassa. Syyria sotii sisällissotaa jo viiden vuoden ajan.  Paljon heitä on tullutkin. Suomessa osa ja koko Euroopan Unioni on saanuki omat pakolaisena.
Yhteiskuntasopimus on ollut esillä jo toukokuulta alkaen. Sitä on vatvottu kesästä syksyyn ensin kahdesti pääministerin suulta syksyn aikana kahdesti Työmarkkinapolitiikassa koitettiin saada kahdesti sopimus.
Hallitus on kevään vaalien jälkeen istunut koko kesän yhdessä. Suomi tarvii heidän asiantuntijoiden mukaan jonkin sortin kilpailukyky loikkaa. Hallitus on tuonut eduskuntaan esityksen tästä kilpailukykypaketista. Näin hallituksella on nyt erimielisyytensä työmarkkinajärjestöjen kanssa, erityisesti palkansaaja osapuolien kanssa.
Vuosi vaihtuu kohta. Näyttää virinneen median kautta keskustelu työmarkkinoille sovittavasta jo viidennestä sopimuksesta. Tiedä tuota. Lakiesitykset  on eduskunnassa ja ammattiliitot vihaisena. Työnantajapuoli ei ole antanut kommentteja enää. AKT Hakaniemessä on omat selvitykset tehnyt ja antanut lausuntonsa. Sotkien pelikortteja oman luottamusmiehen erottamisella ja näyttäen toimintatapansa koko valtakunnalle .
Vuosi  2016 tuon haasteet. Miten tästä jatketaan? Viimeisten mielipidetiedustelujen pohjalta SDP on ykkönen. SDP odottaakin uutta vuotta jännissään. Odottavat hallituksen kompuroivan ns pakkolakien kanssa. Kiva kun viedään ilo  hallitukselta joillain omilla tuloarviokakulla ja sitten kuoritaan rusinat päältä. Itse eivät saaneet edellisellä hallituskaudella yhtään parempaa aikaan.

 Vuosi vaihtuu ja kalenteri jatkuu uudella vuosiluvulla. Kolme vuotta sitten oli oma mayojen kalenterin päättyminen. Sitä meilläkin odotettiin. Maailmanloppua ei tullut. Mayoen kalenteri alkoi ilmeisesti alusta vuodesta 1. Meidän kalenteri jatkoi etenemistään ja huomenna ollaan vuodessa 2016. Elävätkö mayat vuodessa 3, sitä ei tiedä. Ehkä nykyään heidän jälkeläisensä elää samaa vuotta kuin mekin.

Hyvää Uutta vuotta

keskiviikko 23. joulukuuta 2015

On aaton aatto



On Jouluaaton aatto. Päivä on laskeutunut pimeään ja sytyttelin kynttilöitä ulkolyhtyihin ja raavasin kolme jäälyhtyä vedestä. Eilen illalla yöksi ulos ja tänään sitten putsasin ne lyhyiksi. Näihin laitan kynttilät huomenna aattona. Muistan aina hän päivän lapsena ollessa    aaton aattona. Mikä merkitys tällä päivällä on sitten. Aaton aaton TV ohjelma oli aina Ihmeellinen elämä. Tämä on elokuva suvaitsevaisuudesta ja ymmärtämisestä. Kuinka rahalla on valtaa ja elämä voi olla kurjaa ja arvotonta. Ulkona on pakkasta. Viime yönä oli n. 19 astetta ja aamulla viileä ilma. Pakkanen on hiukan laskenu vaikkakin taas iltaa ja yötävasten kylmenee.

Olen vaihtanut otsikkona tässä blogissa. Nyt se kuvastaa minua enemmän kuin aiemmin. Joulu on rauhoittamiseen juhlaa ja rauhallista täällä onkin. Tuntuu liiankin rauhalliselta. Taitaa olla koko kylässä näin lumikinoksen ja pakkasen keskellä. Ei tuolla ulkona voi oikein tehdä mitään vaikkakin kivaa lumi on vesisateeseen verrattuna. Aaton hyvä joulupuuro ja illalla kinkku ja laatikot on illan kohokohta. Jouluna tulee syötyä paljon. Joillain on omia jouluruokia mutta olen sitä mieltä, että joululaatikot ja kinkku se sekä rosolli ja luumukiisseli ovat edes kerran vuodesa tarjolla. Huomenna aattona on myös sauna ja vasta. Ennen päivän pimenemistä käydään haudoilla ja sytytetään kynttilät edesmenneiden sukupolvien haudoille. Huominen ilma on ennusteen mukaan lämpimämpi mutta minusta hautausmaalla on aina kylmä.En tiedä tuleeko tuo kylmyys sitten haudan takaa. Kalma ja mana on myös jouluna vieraana. Muistelemme isovanhempiamme.

Kuten kirjasin alussa, muut in blogini nimeä. Nyt tää kuvastaa minun hengellistä minää ja olen löytänyt myös menneestä ajasta kaunista. Jouluisin mietin vainajia. Nyt syksyn aikana olen näyttäytynyt enemmän mustana kuin aiemmin. Olen myös käynyt kuolemaa läpi tauluja maalatessa. Kaikki manalasta ja viikatemiehistä on kiehtovaa ja kaunista. Kaunista omalla lailla. Mustassa on oma viehätyksestä ja olen ajatellut miettiä ja tutkiskella itseäni tältä kantilta enemmän. Todennäköisesti tää näkyy ensi vuoden puolella lisää. Näin Jouluna tunnen itseni hyvinkin kuolevaiseksi täällä pohjoisessa. Mietin shamaaneja ja muita mustan magian toimijoita. En kuitenkaan halua kuulla ennustusta tulevaisuudesta. Se vois viedä minun mielenkiinnon apatiaan. Niin kauan kukin elää on toivoa ja tätä toivoa minä olen  vielä täynnä. Kaikille lukijoilleen hyvää joulua ja  jatkan sitte uusin voimin tätä kirjoittelua.

sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Tuulinen paikka tuo AKT:n jäsenyys

AKT antoi lopputilin yhdelle jäsenelleen julkisuudessa antamaan lausuntoon perustuen. Yksi ahtaaja Rahjan sataman työntekijöistä oli julkisesti pahoillaan pienipalkkaisten hoitajien palkoista ja mahdollisista pakkolaeista. Heidän pärjäämisensä oli huolena menneenä torstaina kun yheiskuntasopimus neuvottelu kariutuivat juuri AKT jättäytyä pois yhteiskuntasopimuksesta. Ahtaajien luottamusmies Voitto Ketola olisi AKT: jäsenenä hyväksynyt yhteiskuntasopimuksen ja tuli näin vastanneen haastatteluissa vastoin AKT:n periaatteita ja sääntöjä.Tuskin hän olisi näin sanonut, mikäli kenttäväki olisi yhteiskuntasopimusta vastaan.  Kylläpä reagoitiin nopeasti. En tiedä taustoja mutta viime aikoina seuranneena SAK:laisten liittojen puolustavan työehtojaan melkein
henkeen ja vereen. AKT on liitto, joka saa satamat ja liikenteen pysähtymään lakolla tai mielenilmauksella. Tätä he tekevätkin useasti. Tämä uutisen perusteella AKT tosiaan on herkkä reagoimaan yhteen jos toiseen heidän etujensa ja sääntöjen noudattamatta jättämisestä. Aika perusteetonta ja raadollista toimintaa luottamusmiestä kohtaan, kun järjestöjohtaja soittaa jäsenelleen ja pitkään palvelleelle luottamusmiehelle erottatavan hänet julkisesti antaman  kenttäväen huolen. Omat koirat puree jalkaa työmarkkinayhteistyöstä.



                                          Sentään jollain riittää huumoria.

keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Jo neljättä kertaa

En ole kommentoinu tai kirjoittanut juuri mitään yhteiskuntasopimusneuvotteluista mennen syksyn ja kesän aikana. Miksi en?   Olen kyllä pohtinut asiaa mielessäni ensimmäisestä yrittämisestä alkaen.
Kriisitietoisuus. siitä on puhuttu koko ajan. Päääministeri piti televisiopuheen asiasta ennen työmarkkinajärjestöjen mielenilmausta yhtenä torstai iltana. Paljon pääministeri yritti tehdä selväksi, että tämmöinen sopimus pitäisi saada aikaan. Puhe oli 5% kilpailukyvyn parantamiseen saavutettava laskelma, jota Suomen yrityselämä tarvii. Vertauksena on Ruotsi, Saksa ja jokunen naapurimaa pohjoisella sijainnillamme. Vienti ei vedä, kun työvoima ja hankintakustannukset ovat liian korkeat.

Miten sitte saadaan tämä kustannuskysymys sitten hoidettua? Kysymykseeen tuskin on yhtä vastausta. Eri laskelmia tehdään niin elinkeinoelämän kuin palkansaajien tutkimuslaitoksissa.  Kaikki antaa jonkun saman vastuualueen ja sitten monia omiin lähtökohtiin sopivia lauusntoja laskelmista.
Itse pienituloiloisena työttömänä olevana henkilönä en ymmärrä sen enempää palkansaajien kuin elinkeinoelämän tuomia vaihtoehtoja.

Tänään kariutuneet yhteiskuntasopimusneuvottelut kaatui sitten jo neljänne kerran. Yrityksestä herroja ei voi syyttää. Työmarkkinajärjestöt on saatu takaisin neuvotteluihin toistaiseksi usean kerran mutta jaksaako osapuolet enää neuvotella kun näkemykset on kaukana toisistaan ja osapuolet on asettuneet omiin saavutuksiin todella lujasti. Tietenkin jäsenet on SAK:laisen jäsenliiton pääomistajia.  AKT tule esiin ominen vaatimuksineen jättäytymällä pois tästä sopimuksesta. Tääkin on jäsenten asia ja keskusjärjestöjen neuvottelijain kädet on sidottu jäsenliittojen päätöksiin.

Nyt osapuolet syyttävät toisiaan sopimuksen kariutumisesta. Ilmeisesti suuremman ansiotulon saavien palkansaajien järjestöt olisivat tehneet sopimuksen. Pienipalkkaisten ja naisvaltasten alojen jäsenistö olisi hyväksynyt säästöt vaikka kin hammasta purren. Yhtään helpompaa ei ole se, että mahdolliset työehtojen heikennykset ja palkanalennukset koskee eniten näitä aloja. Kuljetusala taas haluaa omat sopimuksensa paremmaksi kuin edellinen, eli nykyinen. Suuria sanoja ja pieniä tekoja. Tästä ei tulllut mitään. Kansalaisia valistetaan kriisititeoisuudesta ja samalla pitäisi luopua omasta. Ei ole helppo tehtävä hallituksellakaan. Ei edellinenkään hallitus onnistunut työssään.