sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Lyme Bay Traditional Mead

Maailma on ihmeellinen. On kehitetty olut, joka on simaa tai simaa joka on olutta. Suomessa se tunnetaan paremmin kiljuna. Eilen maistoin tai join lasillisen maultaan erilaista juomaa, joka katekoridaan oluisiin. Juoma on kuitenkin simaa, mikä on tullut Alkon valikoimaan näin Wapun aikaan. Erään tiedon mukaan juoma on tehty kuin olut, mikä tekisi juomasta oluen. Tää olut kuitenkin lajitetaan olutvalikoiman erikoisuuksiin.

Kilju nimi on kyllä pilailua. Kilju tulee mieleen, jos kotona tehty sima unohtuu kaappiin ja sima alkaa käydä sitten pullossa. Juoma on ihan  hyvän makuinen ja alkoholin maku on peitetty hyvin. Alkoholi maistui vain siinä vaiheessa, kun makua jäi maistelemaan. Muuten alkoholi prosentti on kylläkin viinin vahvuinen ja juoma tuntuu elimistössä hetki  jälkeen maistettua juomaa. Maku oli vivahteikas, raskas ja makuhermoja kiusaava. Terva voisi olla hyvä maun antaja tälle juomalle.

Lyme Bay Traditional Mead panimon/wineryn tuote on kirjattu heidän sivullaan ainakin jumalten juomaksi. Luokitellan maailman vanhimmaksi elämän eliksiiriksi. Tiedä sitte tuosta. Kun tuote on "jotain" olutta, se on Englannin saarella tehty.  Miten tuo määritellän, kun juoma on yksi maailman vanhimmaksi. Silti panimon sivulla tää on merkitty viiniksi. Minusta tämä juoma voisi olla simaa. Alkon sivulla tämä on merkitty oluet Englanti -sarjaan.

Niin!  Ehkä tää juoma sopii ruoka juomaksi Vappulounaalle. Sinällään Vappuna ottaisin kuohuviiniä, kun se on kuohuvaa. Sitten tämä tarjoillaan pullon kyljessä etiketissa huoneenlämpösenä. Olis pitäny sittenkin jäädyttäää tämä. maku olisi voinut olla muikeampi.

Juomaa ei voi luonnehtia huonoksi. Ainoastaan maistamiseen tuota ei ole tehty. Juomalle pitää löytää paikka maailmassa. Toisaalta juoma tarvitsisi enemmän kuplia ollakseen simaa. Olisin tehny tämän enemmän simaksi kuin viiniksi. Vilkaisin tuossa Alkon sivulla olevaa olutvalikoimaa. Odotamme vielä uutuuksia tälle kesälle. Kuohuvan siman puolesta mutta ei kaikkien puolesta.

PS Kulttuurielämäkollega kirjoitti aiheesta kanssa.

sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Hallitusneuvottelut

Hallitusneuvottelut alkoi. Menneenä torstaina hallitustunnustelija ilmoitti puolueet, joiden kanssa aloittaa neuvottelut hallitusohjelmasta. Tämä joukko on Keskusta suurinpana puolueena, Perussuomalaiset ja Kokoomus. Kolme suurinta puoluetta. Viisi puoluetta jätettiin oppositioon, mukaanlukien RKP. RKP on ollu hallituksessa yhtäjaksoisesti 40 vuotta. SDP yritti olla matkassa mutta joutui tyytymään osaansa jäädä oppositioon. SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto sekä Kristillisdemokraatit on nyt sitte ns vihreä vasemmisto. Tämmöistä ei olekaan aiemmin ollu. Jos hallitus tulee tästä koalitiosta, niin maassa on vahva hallitus. Samoin maahan tulee vahva oppostio. Tähän asti on neuvoteltu luottamuksesta. Mielenkiintoinen pointti mutta ehkä tuo oli tarpeellista verraten asiaa edelliseen hallituskauteen. Edellisellä hallituksella oli keskenäisiä riitoja ja viime kesänä valtaa tuli uusi hallitus samalla pohjalla. Kaikki on nyt kiinni kahdesta puolueita koskevista ns kynnyskysymyksistä. Niitä kun on. Kolmen suuren on löydettävä yhteisymmärrys kahdesta suuresta asiasta. EU-politiikasta ja maahanmuuttoasioista. Tämä oli lähtökohta 2011 kun perussuomalaiset jäi oppositioon. Nyt ääni on kellossa toisin. Ainakin alkupuheenvuoroissa. Perussuomalaiset ovat lähes yhtä suuri puolue, kuin 4 vuotta sitten. Nyt on sitte aika astua valtaan. Nyt on tehtävä kompromissejä näistä kynnyskysymyksistä. Jonkinmoista blokkia vasemmisto vastaan porvarit pukkaa Suomeenkin.

Yhteiskuntasopimus mallia 2015

Hallitustunnustelija Juha Sipilä yritti saada aikaan yhteiskuntasopimusta. Homma kariutui ja jäi toteutumatta. Ahkerasti etujärjestöjen edustajat istuivat kokouspöydässä muutaman päivä ja koittivat löytää jotain yhteistä ymmärettävää. Mitä tuokin olisi tuonut, jos ymmärrys olisi saavutettu. Mediasta voi ymmärtää jotain. Saavutetuista eduista ei luovuta. Eritoten mieleen jäi työnantajan EK, joka ei luopunut mistään omasta saavuttamastaan etuasemasta. Palkansaajille ei ollut tarjota mitään, jolla SAK, STTK ja Akava olisi suostunut lähtemään matkaan yhteiskuntasopimukseen. Tiedä sitte oliko tuo taktiikka, jolla ei tarvitsisi lähteä tähän sopimukseen ja oliko haluja tehdä sopimusta ollenkaan. EK:lla on tietenkin voimana olla lähtemättä yhteiskuntasopimukseen, kun ei ole halua tehdä päällekkäisiä sopimuksia. Työmarkkinoilla on olemassa vielä vuoden optio edellisestä neuvotellusta sopimuksesta. EK:n ajatuksista ei ota selvää. Palkansaajapuolella taas ei tehdä sopimusta, ennenkuin hallitus ja pääministeri on selvillä. Missään ei sanota sitä, että Keskusta suurinpana puolueena tulee saamaan pääministeripaikan. Tietenkin SDP ja Vasemmistoliitto ovat taustavaikuttajina, josta menneenä torstaina mediasta selvisi. Mediapeliä tämäkin on. Työmarkkinajärjestöt oli silti sitä mieltä, että hallitus joutuu tekemään yhteistyötä heidän kanssaan yhteiskuntasopimuksen kaatumisesta huolimatta.