sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Kreikassa on tänään vaalit


Kreikka saa kaiketi vasemmistolaisen hallituksen. Yksi voittajasuosikki on vasemmistopuolue Syrizan puoluejohtajan Alexis Tsiprasin. Tiedä tuosta sitten. Euroopan Unionin änkyrävaltio on ollut vuosia suurissa veloissa ja nyt kansa saattaa äänestää EU vastaisen puolueen valtaan. Alexis Tsiprasin on kuitenkin lieventänyt kantaansa Eurooppaan, ettei olisi niin eurovastainen kuin aikaisemmin.
Demokraattisen valtion perusteet on niin, että Syriza voittaessaan saa pääministerin paikan.

Kreikka on paininut vuosia lainaohjelmansa turvin eteenpäin ja on tehnyt leikkauksia valtion menoihin niin, että taisi työttömyys pnnahtaa kattoon ja kansalaisten elämä vaikeutunut hintojen nousun sekä kansalaisilla olevan päivittäisen rahavarallisuuden vuoksi.

Vaaleissa on kyse euron tulevaisuudesta. Yhteisvaluutta euro on Suomenkin valuutta ja Kreikan tulevaisuus eurossa vaikuttaa myös Suomeen. Niin kutsutut takuut Kreikalta saattaa joutua nyt koetukselle.

Kuinka tärkeää Euroopalle on Kreikan pitäminen euroalueena. Tietääkseni muut EU-kriisimaat (Italia, Espanja ja Irlanti) ovat saaneet taloutensa kohenemaan EU-pakettien avulla. Näillä valtioilla asiat on jokseenkin hvyin verrattuna Kreikkaan. Kreikka ei ole pystynyt maksamaan lainojaan juuri ollenkaan. Syrizan Alexis Tsiprasin on sanonut hakevan lisää helpotuksia lainan maksuun. Tietenkin kansa on tyytymätön nykytilaan mutta miten asia olisi pitäny sitte hoitaa.

Tietääkseni Kreikassa ei isommin kerätä veroja, tai kerätään. Verotuloja ei isommin valtiolle tule, kun juuri kukaan ei tilitä tulojaan valtiolle. Sitten heidä teollisuus, mitä se on? Kreikassa ei juuri ole teollisuutta. Ehkä vähän oliiviöljyn tuottamista paikalla on. Matkailu ei tuo veroja valtiolle. Kun mikään ei maksa mitään, niin miten siitä saa verotuloja valtio. Matkailu voi tuottaa jonkin verran mutta parempiakin tuottavuuden aloja on olemassa maailmassa.

Lainaohjelmien lykkääminen on aina hankalaa. Kreikka joutuu pitkään kituuttamaan saadakseen maansa eurokuntoon ja Euroopan valtiot ei saa omiaan pois. Sitten kun vielä inflaatio vie osan tuotosta, niin häviäjiä on kaikki. Niin Eurooppa kuin Kreikka. Taitaa yksi jos toinenkin korjauskeino olla  tuhoisa. Euro on hyvä valuutta mutta jokainen valtio tuottaa ongelmansa eniten itselleen. Yhteisvaluutassa ei ole kansallista keinoa eli devalvaatiota, jolla ennen tasoitettiin taantunutta taloutta. Ns. sisäinen devalvaatio tuo taas omat ongelmansa.





Ohjus 30 vuotta sitten

30 vuotta sitten joulukuussa 28:n päivän tienoilla oli pohjoisen Suomen tutkat havainneet oudon valoilmiön taivaalla. Tätä varten lähetettiin hävittäjät tunnistamaan tapahtumaa. Läpi seudun lennettiin, eikä nähty mitää poikkeavaa Inarijärven ympäristössä. Asia oli käsitelty.
Valoilmiö oli havaittu myös pohjois Norjassa ja heillä taisi olla epäilys mikä tuo valoilimö oli.
Suomessa asia unohdettiin mutta Norja julkaisi mediassa nähneensä neuvostoliittolaisen ohjuksen omassa ilmatilassa. Maailmaan tuli tieto ohjuksesta, joka tuli Barentsin mereltä Norjan yli Suomeen.

Suomen hallitus oli hiljaa mutta nyt norjalaisten julkastessa Suomessakin jouduttiin aloittamaan ohjuksen etsinnät. Ne keskittyivät Inarijärvelle kun paikalta oli löydetty yksi ohjuksen pala mutta itse ohjus, missä se oli? Ohjus oli Inarijärvessä. Paikalle alkoi virrata lehdistöä ja mediaa jo useista Euroopan maista. Se uutisoitiin sitten niin Suomessa kuin naapureissamme. Suomi teki selvityspyynnön Neuvostoliitolle ja sai anteeksipyynnön tapahtuneesta vahingosta. Ohjus oli tavallinen maaliohjus, joita Neuvostoliitto käytti laivastoharjoituksissa Barentsin merellä.
Itse tutkimukset alkoivat vasta tammikuun puolella, kun asia tuli julki Norjan kautta. Ohjuksen palat ja osat vietiin Neuvostoliittoon ja Neuvostoliitto maksoi Suomelle ohjuksen nostamisesta kuluja.

Muistan hämärästi tuon tapahtuman ja minulla oli tietona asiasta se mitä teidotusvälineissä tuli.
Olin 12 vuotias tuolloin. Nyt jälkeen miettien tulee esiin yksi kysymys. Eikö Inarijärven jäässä ollut aukkoa ohjuksen osuessa jäähän? Miten tuo voi kadota jään alle niin, että ei ole avantoa putoamispaikalla? Kaiken lisäksi ohjuksen uskottiin olleen risteylyohjus. Aikamoinen vahinko Neuvostoliitolta.

Suomessa elettiin hiljaiseloa ehkä suureen naapuriin uskoen. Näin ilmeisesti ei reakoitu tapahtumaan. Outoa on sekin, että asiaa ei julkaistu tapahtumahetkellä.


Venäjä varustaa itärajamme lähistölle

Venäjän varustautuminen länttä kohti on oleva tosiasia. Venäjä tulee lähemmäs meitä. Venäjä tulee lähemmä Länsi-Eurooppaa. Näin on myös Suomen itärajan toisella puolen. Viimeisimmät varustautumiset ovat Petroskoisssa ja Alakurtissa. Nämä eivät ole kovinkaan kaukana Suomen itärajasta. Mitä asesitusta sinne tuodaan, en osaa sanoa tässä. Sinällään asia ei ole niin suuri kuin olettaa. Esimerkiksi Alakurtin varustautuminen ei ole uusi asia. Neuvostoliiton aikaan siellä oli tukikohta. Samoin Venäjän aikaan. Alakurtti lakkautettiin 2009 ja silloin sieltä vietiin joukot pois muualle Muurmanskin alueelle.  Nyt sitte sotilaat palaa takaisin.

Onko kyse meneillään olevassa Ukrainan kriisistä, kun tuonnekin palataan takasin. Itse en osaa sanoa. Ainahan Alakurtissa on ollut vemäläisiä sotilaita ja aseistusta. Ainakin II Maailmansodan jälkeen siellä on ollut venäläisiä joukkoja. Luin jostain, että Venäjä asuttaa Alakurttia pohjoisen laivastonsa tueksi ja varustautumista Barentsinmeren uusiin sotilaallisiin investointeihin. Venäjä näyttää varustautuvan myös pohjoisella Jäämerellä tänhetkisen maailmanpoliittisen tilanteen takia.
Etelämmäs Petroskoin alueelle Venäjä on myös lisäännyt arsenaalia. Sielläkin sattuu olemaan venäläisiä tukikohtia. On ollut aina ja tuonnekin on lisätty viime aikoina lisää joukkoja. Suomen lähistöllä on vuosien varrella lisätty sotilasvoimaa jo usean vuoden. Venäjän mukaan nämä on osa pohjoista ulottuvuutta varustautumisen varalta. Silti nämä tukikohdat on Suomen rajojen tuntumassa.
Ehkä eteläisemmät tukikohdat Pietarin pohjoispuolella on Itämeren  alueelle kohdistuvaan puolustusstratekiaan perustuvaa varustautumista.

Täytyy vain toivoa, että nämä varustautumiset on vain normaalia valtioiden asevoimien kehittelyä, eikä uhkaksi Eurooppaa vastaan. Tässä kisassa Suomi on aina lännen ja idän välillä.