maanantai 5. toukokuuta 2014

Kirjanpainaja


Tuo puolen senttimetrin mittainen ja mahdollisesti kolme eri kuoriaista olevat tuholaiset  tekee Suomen metsissä melko suuria tuhoja varsinkin kuusikoihin ja heikentyneisiin  pystymettiin, tuulenkaatoihin, ja tuholaista saattaa pesiytyä tuoreessa kuusipuutavarassa. Laji on hyvin tunnettu Eurooopassa ja tuholainen on hyvin yleinen koko Suomessa.

Metsä voi mennä pilalle kirjanpainajan etsiessä pesintäpaikkaa kaarna väliin ja sinne se munii toukkia ja nämä toukat nakertavat käytäviä puuhun ja koteloituvat puuhun. Näistä kuorituu sitte aikuisia karjanpainajia, jotka syövät sitten puuta ja näin metsä alkaa tuhoutua. Puun solukot tukkeutuvat ja latvaosien tarvitseva neste vaikeuttaa puuta ravitsevasta itseään. Näin jopa pystymetsä saattaa tuhoutua kuivumisen takia. Tuho alkaa edetä hyvinkin nopeasti kirjanpainajien suuren lukumäärän mukaan.  Metsän voi vielä pelastaa, kun löytää tuholaiset ja kaataa metsän heinäkuuhun mennessä. Tämän yli menneet kuoriaistuhot vievät metsän kokonaan ja metsästä saatu tuotto ei enää yllä tukkimääriin. Ehkä siitä voi jotain muuta jalostustuotetta saada ja taitaa puukuorma
mennä sitten polttopuuksi.

Kirjanpainaja on siitä inhottava tuholainen, että se kestää pakkasta. Oikein kylmä talvi tuhoaa osan kuoriaisista mutta kokonaan tästä eroon pääseminen on vaikeaa. Ilmaston lämmetettsä kirjanpainaja on levinnyt jo Pohjois-Suomeen. Lämpimät  kesät kiihdyttävät tuholaisen leviämistä ja kirjanpainajaa ei saa pois muuten kuin kaatamalla metsän ja viemällä tukit pois. Jos metsää jää paikalleen niin pystyyn kuin kaadettuna se jatkaa pesiytymistään ja leviää sitten uudelle paikalle. Kirjanpainaja on tuholaisista suurin ja pelätyin vihollinen metsiemme säilymisessä.

Laittasin kuvan tähän mutta en uskalla ottaa kuvaa verkosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti