tiistai 17. joulukuuta 2013

Joulutorttu.

Kerran kaverini, kutsutaan häntä herra Zèta,  kysyi minulta seuraavaa: Onko joulutortut ne mitkä näyttää hakaristeilta?

Itse en ole niin suuri hakaristin tuntija mutta tietääkseni niitä on useita. Se kaikenkattava Toisen maailmansodan aikainen ja sitten taisi Suomessa on myös lentokoneiden tunnuksena hakaristi mutta seljällään. Se hurjempi hakaristi kuului 70-80 vuotta sitten olleelle kansallisosialistiselle puolueelle, joka aloitti Toisen maailmansodan.

Historiaa en ole kommetoinut monessakaan paikassa. Olen tietoinen kohtuullisesta määrästä historiaa ja se omalla lailla kiehtoo minua. Kuinka kauas historiaan jaksan mielessäni mennä? En oikein tiedä.
Rooman aikainen historia on tietenkin oma lukunsa, erityisesti sen kestäessä tuhannen vuoden ajan.
Keskiaika muistuu taas suurista vitsauksista ja sitten ns nykyhistoriaa tunnen paremmin.

Hakaristi. Mitä tiedän siitä? En oikeastaan mitään. En ole perehtynyt siihen muuta kuin lukemalla sotahistoriaa. Onko tämä sodanajan jakso sitten poistettu monestakin kirjasta?  Hakaristin historia kuuluu Eurooppaan ja Saksaan. Saksassa vallalla 1930 alkaen kansallisosialistinen puolue piti mustaa sakaroillaan seisovaa hakaristia punasella pohjalla lippunaan ja esimerkkinään. Myöhemmin nämä henkilöt saivat natsi nimen ja se on se historia, joka meillä näkyy tänä päivänä.

Nämä lipunkantajat tekivät kauheita hirmutekoja yrittäen luoda yhden ryhmittymän ihmislajia. Kutsuivat näitä arjalaiseksi roduksi. suurimmalta osaltaan tässä koitettiin tuhota juutalaiset tältä planeetalta. Tätä kutsutaan vielä tänäkin päivänä holokaustiksi. Erityisesti juutalaiset piti saada surmattua uuden arjalaisen rodun tieltä. Heitä ammuttiin, surmattiin ja kaasutettiin. Osa kuoli työleireillä, osa taas keskitysleirillä.

Onkos tuo sana holokausti yhtä kuin uhri jumalalle. Tuskin natsit Jumalan takia tuota tekivät. Heidän johtajallaan oli suurempi suunnitelma ja sen takia näitä kyseisiä ihmisiä raivattiin pois tieltä. Taisi Hitler samaistaa itsensä Jeesukseen mutta kuitenkin planeetalla olevaan vapahtajaan. Hitler  tyhjensi myös muita etnisiä vähemmistöjä mutta juuri juutalaiset oli suurinpana väestöryhmänä tässä taistelussa.

Mitä itse hakaristitorttu? Nimi sinällään sisältää paljon tunnetta ja suurta vihan latausta. Hakaristiorttu on hyvän huumorin alapuolella. Mitään pahaa tuo ei minussa tuonut mieleen kuullessani tuon. Onhan hakaristilla muitakin ryhmittymiä. Joulutorttu on niin suomalainen kahvileipä kuin olla voi. En tiedä onko muualla maailmassa tämmöistä  jouluherkkua luumulla.
En anna tähän enempää lausuntoa, jotta kukaan ei tule kömmähdettyä asiasta.

maanantai 16. joulukuuta 2013

Joulu on ovella.

On joulukuu jo puolivälissä. Jouluaatto lähenee ja läheiset,ystävät ja sukulaiset etsivät toisilleen jotain muistettavaa näin jouluna.

Joulu, mitä se on?   
   Yksi jouluun sopiva juttu on pitkät pyhät. Näistä voi ottaa kaiken irti rentoutuen ja rauhoittuen. Pyhät antaa vapaata arjesta ja sen sanomakaan ei ole niin vaikea, kun voisi ymmärtää.
Lepohetki näin vuoden loppuun. Lepohetki räntäsateeseen ja koskeaan ilmanalaan. Kun ilma on pilalla työpaikalla ja se tuskin paranee pitkän arjen taas ottaessa vallan. Joulun sanoma on: pidä itsestäsi huolta. Joululla on myös uskonnollinen sanoma.

    Kävin itsekin tänään ostamassa läheisimmille ihmisille jotain lahjan muotoista. Edellisenä jouluna tein suurimman osan lahjoistani. Nyt oli vuorossa niiden hankinta toisilta kaltaisiltani käsityön ammattilaisilta. Minulla ei ole suuria lahjavaatimuksia niin itselle kuin toisille. Minusta joulun tuoma rauha on suurin lahja tässä kiireisessä maailmassa. Jouluna on osoitettava itselle ja kanssaihmisille rakkautta ja hyvää ystävyyttä. Lahjat on toisarvonen asia ja niitä voi antaa vain hyvällä sydämellä.

   Tykkään paljon käsitöistä. Ne ovat minusta parempi lahja kuin ison marketin ja suuren Stockmannin tuomat ns. käsityöt. Isossa kaupassa on paljon lahjatavaraa ja sitä hankitaan marraskuusta jouluun. Sen jälkeen vielä mennään alennusmyynneille. Eikö tuosta ostamisesta saanu tarpeeksi jo jouluruuhkan aikaan? 

   Kaupallisuus näkyy joulussa hyvin paljon. Ymmärrän ruokien ostamisen. Sitäkään ei tarvitse liikaa. Kinkkua, rosollia, laatikoita ja kalaa. Siinä on jo suurin osa mitä tarvitsee. Herkkuja voi tehdä vielä lisäksi. Ruokaa jouluna menee ihan kamalasti. Todennäköisesti liikaa. Sen lisäksi juomaa ja jokseenkin  alkoholituotteita. Kaikkea tekee mieli maistaa ja syömme itsemme pakahduksiin.

   Vuoden viimeinen juhla on keskellä talvea. Etelä-Suomessa keli on todennäköisesti lauha. Pohjois-Suomeesa taas on kylmää ja pakkasta. Sää vaihtelee meidän leveysasteilla hyvin paljon. Jouluna toivoisi olevan lunta. Valot ja ulkotulet valaisee pimeyttä. Ikkunoissa ja pihoilla pidetään erilaisia valoja. Voi tehdä jäälyhtyjä, jätkänkynntilöitä ja lumilinnoja valoineen. Keksiä ihan omaa valonäytelmää kynttilöin. Minusta varsinainen joulutunnelma tulee tästä.

  Toivottavasti joulu 2013 on kaille kansalaisille hyvä ja rauhaa antava. Me tarvitsemme sitä tässä kiireisessä maailmassa. Elämme suuressa valheessa läpi vuoden ja siksi meidän on hyvä miettiä elämää tällä planeetalla.