keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Älä osta mitään päivä.

Perjantaina 29.11.on Älä osta mitään -päivä. Minusta tuo on hyvä juttu. Maailma on mennyt niin pitkälle kuluttamisessa, että se alkaa jo olla eräänlaista hysteriaa. Ostohysteria on edennyt 2000-2010 -lukujen aikan erityisesti kaupungeissa. Maaseudulla ei ole niin paljoa liikkeitä, että tulisi erityinen ostoryntäys. Tietenkin maaseutukaupungeissa on oleva samoja liikkeitä kuin suurissa kaupungeissa ja näin mahdollisuus ostaa on saapunut myös maaseudulle.

Itse tykkään tästä päivästä. Se on hyvä muistutus kulutuksen kauheudesta ja sen tuomasta materiaalisesta tyydytyksestä. Joskus miettii onko rahan kulutus merkki vallasta ja tällöin ne ihmiset, jotka ei kuluta jäävät toiseksi tässä yhteiskunnasssa. Onko kuluttaminen keino näyttää, että meillä menee hyvin ja olemme täydellisiä ihmisiä kuluttamalla paljon rahaa. Eikö ihmiset olen tyytyväisiä toistensa seurasta. Onko vain köyhällä hupina olla onnellinen läheisensä seurasta. Kun ei voi ostaa, olen onnellinen tästä hetkestä. Olen saanut viettää sen sinun kanssa.

Kannatan ostamisen ja kuluttamisen vähentämisen juurruttamista yhteiskuntaan. On väärin pitä yllä työllisyyttä kuluttamalla. En kannata isoja hypermarketteja. Ne ovat keskitettyjen palveluiden keräämistä yhteen paikkaan ja isojen asiakasvirtojen haalimista. Kaupoissa on kaikkea saatavilla ihan liikaa. Mihin tätä tavarapaljoutta tarvitaan? Onko materialistinen yhteiskunta jo eräänlainen Valhalla, jonne pääse vain ne jotka pystyvät ostamaan. Minusta  olemme saavuttaneet sen tason mihin pystymme. Emme voi keskittää ja kehittää ostamista paljoakaan. Mitä tuolla yhtenä päivänä tehdyllä tempauksella ja sen tuomalla säästöllä voimme tehdä? Mahdollisesti pelastettais jokunen lapsi sairastimiselta. Saatasis koulutusta köyhien maiden lapsille.

Älä osta päivänä voi viettää hyvin kotona, ystävien ja hyvän oluen parissa.  Olla ulkona ja käydä luontoäitiä morjestamassa. Kerää ystäväsi harrastusten pariin ja mieti miten elämä olisi yhtä hyvää vaikka en hanki mitää turhaa. Mieti, voitko aloittaa uudenlaisen käytännön ostamisen suhteen? Mitä todella tarvit ja mitä et? Mikä saa sinut lähtemään ostoskekukseen hakemaan eräänlaista hyvää oloa? Minusta kannattaa todella miettiä mitä ostaa. Ole onnellinen ostamatta jättämisestä. Lämmitä sauna tai käy uimahallissa. Älä osta mitään -päivänä ei tarvi olla häpeissään ostamatta jättämisestä.  Istu tv:n ääreen ja katso ohjelmaa tai elokuva. Laita illalla nukkumaan rauhassa. .Näin olet yhden päivän ostamatta. Olet auttanut maailmaa suurista mullistuksista, joita todennäköisesti koemme tulevaisuudessa.




Ostetaan eletkroniikkaa ja palautetaan se.

Selasin tässä netissä ja löysin Iltalehden sivulta seuraavanlaisen jutun.
Verkkokauppa.com julkaisi listan tuotteista joita ei kannattasi ostaa koska ne on tuoneet eniten palauutuksia ja vaatineet eniten huoltoa.

Itseän tuo kiinnostaa erityisesti. Hankin erityisesti elektroniikkaa ja muita teknisiä laitteita jatkuvasti niiden hajoamisen takia. Tämän vuoksi tuotteen täytyy olla hyvä ja jokseeenkin kestävä.  Olen jonkun kerran todennut jotkut elektroniset laitteet kestämättömiksi. On harhaa, että kaikki tuotteet olisi hyvää tänä päivänä. Tuotteita tehdään isoja määriä tehdastuotteina ja sinne mahtuu aina jokin keskeneräinen ja huonoja komponetteja osua laite.

40 eniten huollettua ja palautettua tuotetta on listattu tähän Iltalehden sivulle. Yllätyksekseni iPhone 5 oli eniten huoltoa tarvinneiden listalla. Paljon tässä on kodinkoneita ja kodin elektroniikkaa. On hankalaa kun tuote menee huoltoon ja saattaa olla siellä usean viikon. Erityisesti minun silmään näkyi pienet tablet tietokoneet. Elektroniikka on niin epävarmaan tänään että jatkuvasti saa olla ostamassa uutta laitetta.

Mietin monesti mitä varten nykyään tehdään niin paljon hajoavia tuotteita. Onko kilpailu niin kovaa että se laittaa rahan tulon edelle tuotteen kestävyydestä. Eikö meille riitä vähempi ja kestävämpi tuote. Mihin me tarvitaan tätä kaikkea. Korjaaminen on turhaa, kun uuden saa halvemmalla.

Tekniikka kehittyy koko ajan. Esimerkiksi tietokone on vanha kun olet sen ostanu. Näin sen uusiminen ei tunnu niin pahalta. Mahdollinen päivitetty grafiikka on uutta. Näyttö on HD-tekniikkaa ja moderni tuote on ajan tuomaa ylellisyyttä. Olemme näin 2010 luvun ihmisiä.

keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Oikeisto, keskusta ja vasemmisto.

Suomessa on vallalla käsitys, jossa tuo jako poliittisiin puolueisiin. Oikeisto istuu eduskunnassa puhemiehen oikealla puolella ja vasemmisto puhemiehestä vasemmalla. Keskusta istuu kohti puhemiestä Väliin mahdutetaan pienepiä puolueita ja ihan vasemmalle laitetaan ns.todelliset vasurit.

Mitä keskusta sitten on?
Ryhmä keskenään maa- ja mestätalouteen keskittyviä miehiä  ja naisia. Mahtuisiko tähän sitten yhtään kaupungissa asuvaa henkilöä. Voipi mahtua ja hänkin todennäköisesti on juuriltaan yhtä maaseutulainen. Keskustaa kuvaa hyvin itsenäinen ja elämänmyönteisten näkemysten tuominen julkisuuteen. Keskusta on hyvin juurillaan pysynyt aatesuunta, joka voi periytyä seuraavalle sukupolvelle. Keskusta on hyvin sympaattinen ja luonnonläheinen arvoyhteisö. Toisinaan kahden pääaatesuunnan väliin kuuluminen antaa mahdollisuuden yhteistyöhön sekä oikeiston että vasemmiston suuntaan.  Itsestä huolehtiminen ja pärjääminen yhteiskunnassa on keskustalaista ajatusmaailmaan. Tahto pärjätä on monesti ihmisen sisimmässä ja antamassa voimaa uskoen tulevaisuuteen. Me olemme rakentaneet tän maan ja meille se kuuluu.

Mitä vasemmisto sitten on?
Pääsääntöisesti pieniä ja keskisuuria palkansaajia, jotka ovat mahdollisesti saaneet tehdä pitkän päivätyön työelämässä. Lisäksi nykyään alkaa olla keskituloisia eläkeläisiä. Vasemmiston kannattaja ovat rakentaneet hyvinvointiyhteiskuntaa ja ovat ylpeitä saavutuksistaan.  Hyvinvointiyhteiskunta vain on nykyään tietyn yhteiskuntaryhmittymän etuoikeus. Osa tästäkin väestä on tipahtanut hyvinvointiyhteiskunnan ulkopuolelle. Vasemmmisto on ollut palkansaajan asialla mutta nykyään tätäkään korttia ei voi esitellä päättömästi. Osassa vasemmistoa voi löytyä hyvinkin kapitalistista toimintaa. Voi olla myös kapitalistia inhoavaa käsitystä, joka purkautuu sitten kun työrauha raukeaa. Elämässä pärjääminen liittyy usein hyvään ja pitkään työsuhteeseen. Ilman työtä ei ole elämää ja työelämän tuoma turva on yhteinen päämäärä.

Mitä oikeisto sitten on?
Oikeiston kannattajat perinteisessä mielessä ovat hyvätuloiset keskiluokan ja pankinomistajien ja isojen toimialojen omistajat ja heidän työtoverinsa. Isoissa kaupungeissa esiintyy hyvätuloista väkeä ja he kannattavat oikeistoa myös vasemmiston kustannuksella. Äänestetään oikeistoa, kun ei tykätä vasemmistosta. Vasemmisto ajaa meitä perikatoon. Oikeisto kannattaa hyvinvointiyhteiskuntaa niille ihmisille, jotka pysyvät pitkään työelämässä. Työelämän ulkopuoliset kansalaiset jätetään hyvinvointiyhteiskunnan ulkopuolelle. Näille hyvinvointiyhteiskunta ei enää kuuluisi. Pääoman kerääminen liittyy oikeistolaiseen poliittiseen kulttuuriin. Pääoma ei tule ilmasta, se pitää repiä jostain. Yleensä tämä on voiton kerääminen itselle toisten kustannuksella. Vain nopeat pärjäävät -ajattelu vallitsee naissä piireissä. Oikeistollakin on oma arvoyhteisö. Tämä ei kuitenkaan näy ulos mustien autojen letkasta kaupungin kaduilla.



tiistai 12. marraskuuta 2013

Väärien ostosten tavaratalo.

Olen nyt menneenä viikkoina tehny kaksi eri sopimusta kahden eri operaattorin  kanssa. Saunalahti joka toimii puhelin ja laajakaista asioissa ja toinen on Fortumin sähköyhtiöiden myyjien kanssa.

Sinällää asia ei ole kummonen mutta kun on pitänyt yhtä yhtiötä saman talouden kanssa, niin on kumma tunne sisällä kun miettii asiaa. Eilen tuli postissa sitten vahvistus sähkön myynnin muuttumisesta. Saunalahden kanssa tein sopimuksen jo lokakuussa ja siten minulla ollut laajakaistan sitten irtisanoin.

Olen sen verran yhden asia mies, että en ole vaihdellut näitä jokaisen myyjän tullessa eteen enkä ostellut puhelimen kautta mitään. Mitenkään ihmeellistä tuossa vaihtamisessa ei ole. Kuitenkin asia on niin, että kilpailutuksen tekee kerran ja sitten sinut on sidottu tähän operaattoriin useiksi vuosiksi ja vaihtaminen ei tule kyseen ainakaan joksikki vuosiksi. Bonus- ja alennusohjelmat sitoo sinut siihen.

Itse inhoan nuita myyjiä tuolla kauppakeskuksissa ja kierrän yleensä ne kaukaa. Tällä kertaa unohdin kärryt matkaan ja jouduin palaamaan viemään ne. Siinä välisssä nää kaverit kerkesi vetää minut tuohon kilpailuttamistarinaan. Alan olla valmis tilaamaan nuo netistä ja suoraan kotia. Kauppakeskukseen meno taas luo paineita tähän hölynpölyyn.

Mitään kilpailuttamista ei ole. Nämä miehet ja naiset pönttöjen takana kannettavinen tietokoneineen yrittävät väkisin myydä, (joskus saaden asiakkaakseen).  Eivät ne myy omaa tuotetta vaan jonkun yrityksen. Saako nuo edes palkkaa tuosta. Toisinaan nuilla miehillä on palkka prosentteina siitä minkä saa myydyksi.

Olen omalla lailla pettynyt molempiin. Mitään uutta ja halvempaa käyttökustannuksia ei tuonut. Saman tuo maksaa mitä tuo maksoi aiemminkin. Sähköon toimittaja muuttui ja saan nyt kaksi eri laskua sähköstä. Puhelin ja laajakaista maksaa saman mitä ennen. Lisänä on turvapaketit.

En näe mitään kunnollista näissä kilpailutuksissa. Säästöä ei tule. Missä menee vastuun raja tämmöisessä liiketoiminnassa? Minä en nyt voi kahteen vuoteen tehdä itse mitään kilpailutusta kun senkin tekivät nämä kyseiset ihmsiet. Nyt täytty taas jaksaa korjata tämän tuomia ongelmia ja maksaa Fortumin ja Vantaan Energian laskuja.

tiistai 5. marraskuuta 2013

Puulämmitys.

Puulämmitys on hyvä vaihtoehto asuntojen ja varsinkin omakotitalojen lämmitykseen. Puuta saa Suomesta paljon ja osalla suomalaisista on omaa metsää, mistä puuta saa hankittua. Puulämmitys vie aikaa muulta vapaa-ajalta kun sitä voi itse tehdä. Kyllähän raivauslupia voi saada myös sellainen henkilö, jolla ei ole omaa metsää.

Puulämmitys on ekologinen vaihtoehto. Oikeastaan  ekologisin. Polttopuuta voi itse tehdä. Se on hyvä vapaa-ajan kulutamistapa. Polttopuuta tehdessä tulee kuntoiltua kovasti ja sitten siinä saa raitista ilmaa aivan ilmaiseksi. Ainoa fossiilista polttoainetta kuluttava toimi on puun sahaaminen ja kuljettaminen metsästä koti pihalle. Lisäksi se täytyy tehdä pihalla pinoon uuniin sopivaan mittaan ladottuna.

Eeniten polttopuuta saa hakkualueen jäämistöstä hakkuun tehtyä. Seillä on paljon latvoja ja metsäyhtiön hylkääminiä rankoja. Hakkuu tehdään yleensä monitoimikoneella ja sen tietokoneeseen on asennettu ohjelma oikean puurungon mittaan ja kokoon. Näin maahan jää rankoja, joita ei hyväksytä ja kuusen ja männyn latvoja.

Puu pitää antaa kuivua. Muuten se ei pala. Kuivana myös haloissa on suurin lämpovara ja energiahyöty on tällöin suurin. Kuiva halko lämmittää eniten ja sen sytyttäminen ei ole vaivalloista. Märkää halkoa ei saa palamaan. Puu tarttee sahata, halkoa ja pinota sopivan kokoiseksi haloksi. Siinä on jonkun verran työtä mutta eihän työtä tarvi pelätä. Palkinto tulee sitten kun halot on saatu pinoon ja vielä puuliiteriin.Siellä ne odottaa käyttämistä asunnon lämmityksessä.

Ekologisuus näkyy vielä lämmityskuluissa. lämmityskulut ovat ne mitä halkopinon tekemiseen meni bensaa niin autoon kuin moottorisahaan tarvittava määrä. Tää on lopuksi aika vähän. Auto ja peräkärry sekä puutavararekka vie tietenkin fossiilista polttoainetta puun kuljettamisen aikana.  Tähän auttaa puun istuttaminen haakkuualueelle uudestaan ja siten Suomeen kasvaa uutta hiilinielua uuden metsän muodossa.

Puulämmitys on kokonaisuutena omaa luokkaansa. Pinotut halot pihalla liiterin vieressä on tyylikkään näköinenkin. On ilo katsoa oman työn jälkiä ja hörppiä  kahvia lämpimän talon sisätioissa. Pulla maistuu kahvin kanssa ja talo lämpiää omalla energialla. On kiva istua olohuoneen sohvalle ja katsoa televisiota, lukea kirjaa nojatuolissa. Mahdollinen varaava takka olohuoneessa antaa oman tunnelman talvi illalle.

Puulämmitys on hyvä vaihtoehto fossiilisten polttoaineiden ja epäekoligisesti tuotetujen sähkölämmittämisen sijaan. Edes varaava takka ja uuni sähkölämmityksen lisäksi pienentää uusitumattomien  luonnonvarojen käyttämistä. Omassa sähkölaskussa se myös näkyy.


Lämmitys.

Syksy on menossa. Ilmat kylmenee ja lämmin sisäilma ei tule ilmaseksi. Miten sinä lämmität asuntoasi/taloasi? Suomessa on kylmät talvet ja se vaatii isoja resursseja talojen sekä kiinteistöjen lämmittämiseksi.

Lämmityskustannukset ovat suuri erä suomalaisessa yhteiskunnassa.  Huoneistot ja asunnot pidetään 21 C -asteessa. Tämä on standardilämpötila kaikkien rakennusten sisäilmana.

Lämmittää voi siten eri tavoin ja Öljyn ja maakaasun lisäksi meillä on sähkölämmitys ja puulämmitys. Sähköä tuotetaan  ydinenergialla ja vesivoimalla sekä vähässä määrin tuulimyllyillä.
Oljy ja maakaasu ovat myös lämmitysvaihtoehto. Nämä ovat fossiilia polttoaineita.
Puulämmitys on kaikkein ekologisin ja aurinkosähkö tulee vielä vähän Suomessa.

Suomessa on siis useita eri energianlähteitä ja ilman näitä emme tule toimeeen täällä Pohjolan perukoilla.