maanantai 11. maaliskuuta 2013

Kylmä maaliskuu.

Vuodenaikaan nähden kylmää.

Talvi on pitäny Suomea otteessaan jo maaliskuun puolelle. On pakkasta sekä päivällä että yöllä. Yöpakkaset aiheuttaa suuren lämpötilaeron jopa 20 asteeseen.
Mistä tuo johtuu?

Vuodet ei ole veljiä keskenään. Näin on todennäköisesti pää asiallinen syy. Suomen oloissa ja  Suomen leveysasteilla. Suomi sijaitsee niin pohjoisessa. Maailmassa ei ole montaakaan paikkaa, jossa voi asua näin pohjoisessa.

Talvinen sää jatkuu. Helmikuu oli lauhaa ja silloin oli jo lämpöasteita. Tuntui jo siltä, että tämä talvi on ihan normaali ilmojen suhteen.  Nyt sitten olemme taas pakkasen kourissa.

Me asutaan sellaisessa paikassa maapalloa, että kylmä meri meiltä pohjoiseen on edessä. Kun säärintama tulee pohjoisen puolelta, niin se on kylmä.

Kyllähän säähän tottuu ja ei tuo pieni pakkanen ole paha, kun aurinko paistaa taivaan täydeltä. Talvella tuo lämmin pallo (tähti) ei lämmitä mutta se saa mielen lämpimäksi ja posket on punaiset tullessa ulkoa sisälle.

Ulkoilu on kivaa aurinkoisella säällä. Kun vaan pukee tarpeeksi, niin pärjää liikkua.

Miten on ilmastonmuutos. Onko tuota? Ilmaston lämpeneminen on otsikoissa useasti. Mittaustuloksia on verrattu jatkuvasti. Näihin kaaviohin verrattuna elämme lämpimämmällä planeetalla kuin 30 - 40 vuotta sitten.
Kun tässä vertaa omia mittauksia ja joka-aamuista lämpötilan seuraamista, niin ei uskoisi tuota artikkelia.

Voi olla myös se, että luonto panee hanttiin lämpenemiselle näillä viime vuosien kylmyyksien takia.
Suomen oloissa tätä ei aina usko. Olemme samoilla leveysasteilla Yhdysvaltain Alaskan kanssa. Siellä on paikoin vieläkin kylmenpää kuin täällä.

Tärkein on, että pukeutuminen on se elementti, millä säädellään lämpötilaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti