keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Kerjäläisiä maassamme.

Suomessa on tätä nykyä kerjäläisiä. Vantaan Myyrmäessä Paalutorilla on heti muutama. He istuvat valotolppaa tai seinää vasten kuppi kädessä tai edessä ja rukoilevat ohikulkijoita antamaan joitain kolikoita.
Olen kävelly useasti ohi noista ihmisraunioista. Nämä ovat yleensä huonosti pukeituneet, huonosti sopeutuneet Suomen säähän ja huonosti Suomea tai mitään kieltä osaavia.
Helsingin keskustassa näitä tulee vastaan heti useita. Joskus heillä on jotain paperi tai pahvia, jossa lukee jotain elämän hylkäämää asiaa.

Miten tähän on tultu. Täytyy lähteä etsimään syytä siitä, mistä nämä kyseiset ihmiset ovat lähteneet. Yleisesti oletetaan, että suurin osa tulee Romaniasta tai jostain sieltä. Bulgariasta tai jostain Kosovon ja Bosnia-Herzegovinan alueelta. Todennäköisesti näin on. Nää ihmiset voi tulla myös toisesta Länsi-Euroopan maasta. He ovat käyneet siellä kerjäämässä ja tulevat sitten esim. Suomeen.

Euroopan Unionin laajetessa tämä ryöpsähti käsistä. Eurooppa on lähemmäs 30 valtion maanosa ja täällä on nyt vapaa liikkuvuus EU-alueella. Näin sitten tänne Pohjolaan pääsee tulemaan outoa väkeä, joka suurelta osalta on laittomia siirtolaisia. he eivät ole kirjoilla omassa maassa. Näin ei voida tehdä paljoakaan asian kitkemiseksi. Miten ihmisen, jolla ei ole kansalaisuutta edes omassa maassa, voi saada mahdollisuuden tulla toiseeen maahan?

Mistä ratkaisu tähän? Voiko näitä ihmisiä palauttaa lähtömaahan? Voiko näitä ihmisiä pidättää? Voisiko näille keksiä jotain muuta elämään auttavaa toimintaa? Ei oikeastaan. Niin valtio kuin kunnat on mahdottoman tehtävän edessä. Ei näitä ihmisiä voi auttaa. He eivät ota sitä edes vastaan semmoisena kuin sitä voitaisiin antaa.

Euroopan Unioni on yhdentyessään saanut matkaansa tällaisen ongelman. Ongelman jolle ei löydy ratkaisua.
Kaikilla ei ole asiat hyvin.

1 kommentti:

  1. Onhan semmoinen asia kuin turistipykälä olemassa. Pitäisi tarkistaa maahantulijoilta heidän kykeneväisyytensä elättämään itsensä maassaolon ajan.

    VastaaPoista