sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Kaapin kasaaminen

Tänään olen kasannut yhden Ikea malliston vaatekaapin. Kaappi oli osina ja pakattuna kahteen eri pakettiin ja toinen painoi enemmän toista.  Ohjelehti oli yhdessä levyejen  välissä.

 Valkoista melamiinilevyä olevata kaappilevyt, ovet, hyllylevyt ja taustalevy. Matkassa oli kaksi pussia metalliosia ja jokunen 30 mm oleva puutappi. Saranat ja saranaruuvit. Tässä on osat. Hyvä juttu oli kaapin alle laitettavat pohjanapit, joita en muisat nähneni aiemmin. Näin kaappi ei ole suorassa yhteydessä lattian kanssa ja ei mene niin helposti rikki.

Kaapin kasaaminen on varsin työläs homma. Se vie aikaa koska siinä on ajateltava kasaamisjärjestystä. Varsinkin kun kaapin osina voi olla erialaisia kalusteruuveja, tappeja ja muttereita.
Tässä kaapissa ei näin ollut. Kalusteruuvit oli yksinkertaisia ja helposti tajuttavia. Kaapin kasaaminen on oma prosessi. Siinä tarvii aikaa ja kärsivällisyyttä.

Tosi kaapin kasaamisessa on kasaaminen suoritettava juuri siinä järjestyksessä jota ohje kertoo. Poikkeaminen tästä voi tehdä myöhemmin ongelman ja sitten se on purettava takasi osiin. Tässä kaapissa ei ollut erikoisia osia ja se oli kutakuinkin helppoa.

Ikea on kalusteliike, joka tekee kaikesta helppoa.Ikea tekee peruskalusteita helposti kuljetettaviksi ja kasattaviksi. Se tuottaa kalusteita sarjana ja sen myötä kaapin hintaa saadaan alas. tekemällä kerralla paljon saadaan halvempaa kalustetta. 
Ikean tekemät tämmöiset peruskaapit ovat halpoja verrattuna kotimaisiin vastaaviin.

Tämän hinta oli 89 euroa.

Vaatekaapin kasaaminen olin. 2 tunnin työ.

Minua häiritsi kaapin vetimet, kun ne oli muovia.


maanantai 17. syyskuuta 2012

kuntosali

Kuntosali on paikka missä voi nostella painoja, harjoittaa eri kuntolaitteilla lihaskuntoa.

Käyn kuntosalilla n. 1 kertaa viikossa. päivät voivat vaihdella ja  muutenkin se pitää tehdä oman mielenkiinnon mukaan. Liika rehkiminen on turmeliasta ja se voi hyydyttää koko lajin aloituksen.

Kunnon ylläpitäminen on tärkeää. Sitä tarvii päivittäisessa toiminnassa niin työssä kuin vapaa-ajalla. Hyvä peruskunto takaa normaalin selviytymisen pienistä askareista.

Kuntosalilaitteissa on eri lihastyypille tarkoitettuja vetoniveliä. On jaloille, pakaroille, käsille, vatsalle selälle ja monta muuta lihasta.

Oman painon ylläpitäminen on vaikeaa ja se ryöpsähtää helposti yli. Paino alkaa nousta jo pienistä välipaloista ja herkuista. Sillä saa helposti itsensä isokokoiseksi.
Lihominen tapahtuu helpommin kuin laihtumenen. Kiloja saa lisää äkkiä muutamassa viikossa mutta pois se ei lähde välttämättä vuodessakaan.

Tämä kaikki on selvää. Lisää kuntosalia ja liikuntaa. Sen lisäksi vähemmän ruokaa.
Muuten tämä yhtälö on hankala ratkaista.

sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Jääkarhu


Jääkarhu on yksi Pohjoisen arktisen alueen suurin lihansyöjä. Sitä tavataan vain Arktisella alueella. Elää niiin maalla kuin merellä. Jääkarhu on hyvä uimaan ja se voi uida kymmeniä kilometrejä. Melkoinen saavutus eläimeltä. Jääakarhu on yksin elävä eläin. Naaras voi elää kuitenkin pennun  kanssa kahdestaan.

Jääkarhu-uros painaa jotain 500 kg ja naaras 300 kg. Turkki on hyvä jääkarhulla sen lämmöneristävyyden kannalta. Se eristää vettä ja kylmää vedessä ja maalla.

Jääkarhu on karhulajeista lyhyttassuinen kun elää näin kylmässä ilmanalassa. Karhulle on ajan myötä kehittynyt nämä lyhyet tassut, jotta kylmä ei kangistaisi niin helposti.Lyhyet tassut voi olla hitaan liikkumisen juttu mutta jääkarhusta on juttua sen ketteryydestä. Aina näin ei ole sillä jääkarhun on vaikea pyydystää mursua ja sekin on vaikekulkuinen eläin. Jääkarhu polveutuu ruskeasta karhusta.

Laji on levinneisyys alue on  Kanada, Grönlanti, Huippivuoret, Venäjä ja USA:n Alaskassa.
Suomessa tätä lajia ei ole luonnossa. Meillä on jokunen jääkarhu eläintarhassa Ranualla missä laji on ensi kertaa lisääntyny tarhaoloissa.
Syksyn alkaessa jääkarhunaaras voi alkaa viettämään talviunta.  Se paneutuu pesäkoloon ja odottava naaras saa poikasen pesässä.

Jääkarhu on moniruokanen. Pääsääntösesti se metsästää mursuja ja hylkeitä. Hylkeistä saa rasvaa ja sitä eläin tarvitsee selviytyäkseen kylmissä olosuhteissa.
Lisäksi jääkarhu syö pikkulintujen munia, jyrsijöitä marjoja, jäkälää ja on raadonsyöjä. Hylkeitä pytäessään jääkarhu jää odottamaan  avannon reunalle ja hylkeen tullessa haukkaamaan ilmaa jääkarhu iskee siihen ja syö hylkeen makeisiin suihin.

Tänä päivänä jääkarhu alkaa olla jo uhanalaisiin lajeihin kuuluva. Ei ole vielä sitä mutta tulevaisuudessa tuo voi tapahtua. Mikä jääkarhua uhkaa on ilmastonmuutos.
Ilmaston lämmetessä jääkarhu joutuu vetäytymään jään mukana. Toiset jäävät maalle. Ruokaa ei ole sitten saatavissa kuten jäällä odottaessa ja pyytäessä.
Niinpä maalla olevat karhut voivat joutua syömään mitä paikalla on. Jään vetäytyessä väheneen jääkarhun hylkeenpyynti. Ilmastonmuutos edetessään  vie jääkarhulta niin ruoan kun elinpiirin.

Jääkarhu on myös uskomuksien ja taruja joita eskimoilla oli tästä kunnioitetusta eläimestä.